La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra el ‘masclisme-leninisme’

Wendy Guerra reivindica al seu nou llibre la lluita de les cubanes davant el patriarcat castrista

- FERNANDO GARCÍA

Un dels pecats menys coneguts de la revolució cubana, potser per l’afany del Govern de defugir-lo o donar-lo per superat, és el masclisme dels seus caps i les seves estructure­s. Wendy Guerra posa tanta passió, o més, a denunciar-ho com a promociona­r la seva per si mateixa apassionan­t última novel·la, El mercenario que colecciona­ba obras de arte (Alfaguara). Abordem totes dues qüestions.

“Fixa’t que els últims anys han estat les dones les que més han donat la cara a Cuba”, assenyala Guerra en al·lusió a les veus internes en demanda de drets i davant els excessos de l’Executiu i el Partit Comunista. “El #MeToo –afegeix– no ha arribat ni arribarà mai a Cuba..., malgrat que aquí el moviment hi tindria una feina molt potent”. I afegeix: “Són homes els que dirigeixen els programes de televisió, i no et conviden. Són els que veten els teus llibres a les llibreries de l’illa i són nois joves i indocument­ats els que, seguint les ordres d’altres homes, escriuen mentides sobre tu i la teva vida privada, els que et vexen i intenten ensorrar-te moralment”. En aquesta segona persona en què s’expressa l’escriptora cubana també hi inclou la periodista Yoani Sánchez i

l’artista Tania Bruguera. Matisa que també hi ha autors que paguen la seva rebel·lia i la llibertat “que només nosaltres ens donem”, i cita Leonardo Padura, però insisteix que últimament qui més planta cara són les dones.

“És el masclisme-leninisme” de la revolució, assenyala amb gràcia. Hi és des del començamen­t. “Quantes persones coneixen Celia Sánchez? Quantes saben que va ser ella qui va conduir Fidel al Segon Front, la que va il·luminar aquell camí, la que va estructura­r el cap de la revolució per bé o per mal i va construir tota una política d’Estat, des del protocol fins a la negociació amb els russos?”, pregunta la novel·lista. I ens convida a un experiment. “Pensi en la revolució cubana i tanqui els ulls. Veurà molts barbuts i cap dona”.

El llibre de Wendy Guerra el protagonit­zen un home i una dona: Adrián Falcón, veterà mercenari anticastri­sta, i Valentina Villalba, jove criada sota els preceptes del Che i de Fidel. Tots dos, “monstres” produïts per la guerra: ell en sentit estricte i amb les mans tacades de sang; ella sota la modalitat de la prostituci­ó d’alt nivell tot i “reconèixer la vergonya d’haver estat entrenada per això pels propis pares”.

Guerra va escriure la novel·la després d’un llarg treball d’investigac­ió i entreviste­s amb el mercenari real en què va basar el personatge de Falcón. “Vaig saltar la tanca de l’escola marxista on vaig ser formada i em vaig acostar a veure qui era l’enemic, cosa que és molt interessan­t

“Cuba està en una situació límit”, diu l’autora, amb un últim llibre que tracta d’un mercenari anticastri­sta

per a tot cubà després de tants anys sentint parlar d’ell i no haverlo vist mai”.

I com està Cuba ara? “En situació límit”. Entre l’espasa i la paret que represente­n Trump i Maduro ; amb el president dels Estats Units amagant amb un bloqueig naval “com en la crisi dels míssils”; amb l’economia destruïda i en risc d’ensorrar-se arran de la crisi veneçolana, i amb el Govern cubà amenaçant amb un nou període especial com el de després de la fi de l’URSS. En suma: “És un moment terrible”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Wendy Guerra ahir a l’entrevista amb La Vanguardia
EMILIA GUTIÉRREZ Wendy Guerra ahir a l’entrevista amb La Vanguardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain