La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una afició miraculosa

El Liverpool és amb diferència l’equip preferit dels aficionats escandinau­s

- RAFAEL RAMOS Liverpool. Correspons­al

Hi ha camps de futbol, alguns de molt grans i espectacul­ars. Hi ha catedrals, com San Mamés o Maracanã. I després hi ha temples de culte i pelegrinat­ge, com el Notre-Dame d’Anfield, on els fidels van –com ahir– a la recerca de miracles des de fa 29 anys, quan el Liverpool va guanyar la seva 18a i ara per ara última Lliga. Abans no era necessari, perquè l’equip dominava a Anglaterra i Europa, en l’època daurada de Bill Shankly, Bob Paisley i Joe Fagan. Però és com si Margaret Thatcher hagués llançat una maledicció sobre una ciutat d’esperit socialista i un equip que presumeix de pertànyer a les classes treballado­res. El liberalism­e de la Dama de Ferro no ho podia permetre.

En aquest temple no fa falta pujar

les escales de genolls com a penitència ni posar espelmes a la Verge. Però sí que hi ha uns ritus que són de compliment obligatori per als pelegrins: visitar l’estàtua de Shankly i la placa commemorat­iva de la tragèdia de Hillsborou­gh, amb els noms dels 96 aficionats que van morir i una flama eterna, com la de la tomba de Kennedy al cementiri d’Arlington; menjar-se un pastís de carn a la fleca Homebaked, una cooperativ­a propietat de la comunitat de veïns, i fer almenys una pinta a l’Arkles, el Sandon, l’Albert o qualsevol dels pubs victorians dels voltants.

Els pelegrins venen de tot arreu, però especialme­nt dels països escandinau­s, amb els quals Liverpool i el Liverpool tenen una relació especial. La ciutat, perquè els mariners noruecs la van fer servir com a escala en els viatges a Amèrica, i hi van deixar com a llegat l’església de Gustav Albert a Park Lane (on resaven abans de reprendre el viatge) i el lapskaus ,un guisat de xai i patates amb un nom de què deriva la paraula scouser, com es diu als seus habitants, i que té un important element identitari, d’actitud davant la vida, sentit de responsabi­litat social i esperit comunitari. I l’equip, perquè és el preferit de suecs, noruecs, finlandeso­s, islandesos i, fins i tot, dels ciutadans de les Illes Fèroe (als pubs de la capital,Tórshavn, la gent s’hi reuneix a seguir els partits dels reds com una religió). Hi ha dues raons fonamental­s. Una és que jugaven com els déus i guanyaven Lligues i Copes d’Europa a dojo quan les television­s estatals nòrdiques van començar a retransmet­re un partit de futbol a la setmana. L’altra és que jugadors com Sami Hyypiä, Daniel Agger, John Arne Riise o Jari Litmanen han portat la seva samarreta.

Ahir, si et trobaves amb matrimonis de mitjana edat davant de l’estàtua dels Beatles al port o dinant als restaurant­s del centre, era molt probable que fossin socis del Barça de la burgesia catalana. Però, si es tractava de grups d’homes, les possibilit­ats que fossin nòrdics eren molt elevades. Aquest turisme futbolísti­c és considerat un estigma pel sector de seguidors que pretén ser el defensor de les essències d’un club identitari, amb l’argument que els forasters no poden entendre els valors d’unitat, feina i solidarita­t. I sobretot l’odi a Thatcher, que en aquest temple és considerat el diable.

El Liverpool té raons per creure en els miracles.

Els puristes del Liverpool s’oposen al turisme del futbol; diuen que contamina els valors sagrats del club

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain