La Vanguardia (Català-1ª edició)

De maria o de merda

- Margarita Puig

El meu carrer ho té tot per ser una monada. Podria ser net i lluminós i per als vianants, com el tram amb què, creuant Balmes direcció Besòs, avança fins al mateix cor de Gràcia amb fins a tres denominaci­ons diferents. Aquest carrer meu, amb aire i nom de poble, reuneix totes les condicions per ser un tram de passeig bonic, però no és més que un carreró brut i descroston­at, amb un trànsit moltes vegades pesant que desborda les gairebé inexistent­s voreres i amb contenidor­s que massa matinades apareixen abatuts al mig de la calçada.

Desemboca, això sí, en una semiavingu­da molt més noble, àmplia i millorada (sempre que no ens fixem en els profunds forats i en les paneroles que, després dels dies de pluja, emergeixen panxa enlaire a l’espera que el comando de neteja els ofereixi un final digne), en què també s’ha instal·lat el caos. Perquè s’ha convertit en el punt de reunió de grans borratxere­s i comiats de soltera que sotmeten tot el veïnatge al ritme dels seus Guantaname­ra (em pregunto què deu tenir a veure aquesta cançó amb la vigília d’un casament) cada dia. I també cada dia, però més els dissabtes i els diumenges, aquest carrer tristament desheretat de la grandesa de la gauche divine es desperta convertit en una riuada d’escombrari­es fastigosa.

En un lloc impractica­ble on es fa impossible la sessió matinal de running (cal baixar a la Diagonal per intentar córrer sense ensopegar o intoxicar-se) i més circular amb bicicleta: al carril disposat per a això s’hi amunteguen ampolles de plàstic i de vidre, copes, vasos i, fins i tot, plats, vomitades, paquets de tabac, pizzes senceres, roba o sabates perdudes, sempre desparella­des. I, de vegades, joies, com la fina cadeneta d’or blanc amb una minúscula

A Los Angeles es multipliqu­en els casos de gossos intoxicats per haver menjat puntes de cigarret

aiguamarin­a que (després de desinfecta­r ferotgemen­t) porto penjada al coll.

Ens hem acostumat a tot això. Ha anat (i anirà) a més. Els que encara som aquí hem après a conviure amb la decadència i a fer esport a les sales de fitness. Però també hi ha els que van optar pel més raonable, és a dir, se’n van anar a viure a la seva residència d’estiu o d’hivern... No ho recordo. La van encertar, perquè, a part de la brutícia i les nits sorolloses, ara tot fa pudor de porro. Tot el dia. Cada dia.

Em diuen que no passa res i em detallen que la pudor que a mi m’ofèn és de maria (marihuana) i no de merda (haixix), que és el que fumava Michael Phelps, el vuit vegades campió a Pequín 2008, quan gairebé envia la seva carrera de nedador a fer punyetes.

Però sí que passa. Si a l’olímpic se li va posar malament, imagineu-vos als que no ho som o als joves... i als gossos.

Aquí no sé si ja passa, però a Los Angeles es multipliqu­en d’una manera alarmant els casos de gossos enverinats per haver menjat burilles.

No sé si de maria o de merda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain