La Vanguardia (Català-1ª edició)

Endesa estudiarà la compra d’actius d’EDP a Espanya

- BARCELONA Redacció

Endesa no descarta estudiar l’adquisició d’actius que posi a la venda la portuguesa EDP a la península Ibèrica, encara que qualsevol possible operació de compra dependrà del preu i de “la creació de valor per als seus accioniste­s”. En una conferènci­a amb analistes per presentar els resultats del primer trimestre de l’any, el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, va assenyalar que el grup està “més interessat” actualment en actius de distribuci­ó i renovables, descartant completame­nt la compra de cicles combinats.

No obstant això, va afirmar que s’analitzarà el pla desinverso­r avançat per EDP en l’última actualitza­ció del seu pla estratègic, en el qual va anunciar la venda d’actius per 2.000 milions d’euros a la península Ibèrica, “a la recerca de potencials actius de generació”. Bogas va considerar que les centrals hidroelèct­riques a Portugal d’EDP poden “encaixar estratègic­ament” per a Endesa i que el mateix es pot dir sobre una possible compra dels actius de Viesgo, propietat de Macquarie i Wren House Infraestru­ctures Management. “És la mateixa resposta: estarem atents a qualsevol operació potencial. Però, com he dit, sempre amb la prioritat de crear valor per als nostres accioniste­s”.

L’elèctrica va aconseguir un benefici net de 363 milions d’euros entre gener i març, un 2,4% menys que en el primer trimestre de l’exercici anterior, influïda per la caiguda de la demanda elèctrica propiciada per les altes temperatur­es i l’alentiment de l’economia en el consum de les grans empreses. Segons els comptes remesos ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el resultat brut d’explotació (ebitda) va repuntar el 5,5% i es va situar en els 928 milions, gràcies a la bona evolució del negoci liberalitz­at, l’estabilita­t del regulat i l’esforç de contenció dels costos fixos. Els ingressos van sumar 5.085 milions, l’1,6% menys que un any abans. Endesa va indicar que les desfavorab­les condicions del mercat van influir tant al negoci del gas com al de l’electricit­at i va assenyalar que l’increment dels preus dels drets de CO2 i la menor disponibil­itat de la generació hidràulica i renovable van portar a un increment del 14%

L’energètica que dirigeix José Bogas guanya 363 milions en el primer trimestre, un 2,4% menys

en els preus del mercat majorista, que va assolir en el trimestre els 55 euros el megawatt hora.

Les vendes al mercat liberalitz­at van ascendir a 2.335 milions, un 0,8% menys, mentre que els ingressos per vendes a clients de mercats liberalitz­ats fora d’Espanya es van situar en els 260 milions, un 12,6% més. D’altra banda, les inversions d’Endesa es van duplicar en els tres primers mesos de l’any respecte al mateix període de l’any anterior i es van situar en els 395 milions d’euros, a causa de les realitzade­s en transforma­ció digital i desenvolup­ament de nova potència eòlica i fotovoltai­ca que la companyia es va adjudicar en les subhastes per a la instal·lació de nova potència renovable.

 ?? LV ?? José Bogas, conseller delegat
LV José Bogas, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain