La Vanguardia (Català-1ª edició)

La banca proveeix 8.410 milions per litigis

El principal problema és la mala praxi en les hipoteques

- CONCHI LAFRAYA

El Banc d’Espanya va alertar ahir que les entitats financeres han proveït 8.410 milions per litigis a Espanya entre el 2014 i el 2017, sobretot per problemes en la lletra petita de les hipoteques, un dels seus principals maldecaps durant els últims anys. Fins al gener d’aquest any, han hagut de tornar 2.200 milions als seus clients per judicis perduts a causa de les clàusules terra.

I en la recta final d’any, està previst que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea dictamini sobre la utilitzaci­ó de l’índex de referència dels crèdits hipotecari­s (IRPH), un índex hipotecari alternatiu a l’Euribor utilitzat per la banca espanyola i autoritzat pel Banc d’Espanya, el que pot provocar una allau de demandes judicials contra els bancs espanyols. Bancs d’inversió com Goldman Sachs quantifiqu­en que el forat per a la banca espanyola podria oscil·lar entre 7.000 i 40.000 milions d’euros.

Encara que no és vinculant, el proper 24 de juny l’advocat general del Tribunal de Luxemburg farà publiques les seves conclusion­s sobre si els crèdits per a la compra d’habitatge vinculats a l’IRPH es van comerciali­tzar amb total transparèn­cia, com va sentenciar el 2017 el Tribunal Suprem a Espanya. No es descarta que el tribunal luxemburgu­ès emeti una decisió contrària a l’Alt Tribunal espanyol, com ja va succeir amb les clàusules terra.

Aquesta realitat ha provocat que les entitats financeres hagin realitzat dotacions per si s’emet

El supervisor insta a crear un indicador homogeni que mesuri els preus del mercat de lloguer

una sentència en contra seu.

Fonts del supervisor, que dirigeix Pablo Hernández de Cos, asseguren que en aquests moments és impossible calcular l’impacte que suposaria perquè es desconeix la sentència definitiva, però afegeixen que aquella exposició a ser present en els tribunals comporta també “riscos reputacion­als” per al sector, com recull l’informe d’estabilita­t financera.

Espanya s’ha convertit en el tercer país entre els grans de la Unió Europea que més dotacions ha fet per litigis en aquests tres anys, situant-se només per davant el Regne Unit, amb 30.000 milions, i Alemanya, amb 10.000 milions en provisions.

L’esmentat informe recull que “en els últims mesos els riscos per a l’estabilita­t del sistema financer espanyol han augmentat”. I entre les aversions específiqu­es del sector cita que existeix “un risc legal derivat del potencial increment de demandes judicials”.

Aquest informe recull que el crèdit al consum s’ha desacceler­at, malgrat que creix a ritmes del 14,8%, quan fa un any ho feia al 25%. Els motius? Són carteres que acumulen altes xifres de morositat, i els bancs s’han fet una mica més selectius en la concessió dels préstecs.

Finalment, l’informe analitza el sector immobiliar­i i considera convenient la creació d’un indicador homogeni que mesuri l’evolució dels preus del mercat de lloguer, un segment que creix per l’alta demanda entre els joves.

 ?? DANI DUCH ?? El Banc d’Espanya alerta de l’increment de judicis contra la banca per males pràctiques
DANI DUCH El Banc d’Espanya alerta de l’increment de judicis contra la banca per males pràctiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain