La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cellnex inverteix 4.000 milions en torres a França, Itàlia i Suïssa

La firma compra els emplaçamen­ts d’Iliad i Salt i es dispara el 6,7% a borsa

- ROSA SALVADOR

L’operador d’infraestru­ctures de telecomuni­cacions Cellnex va anunciar ahir un acord per invertir 4.000 milions d’euros en la compra de 10.700 torres de telefonia dels operadors Iliad i Salt Mobile, controlats pel magnat francès Xavier Niel, i en desplegar 4.000 torres més per a aquestes firmes fins a l’any 2027. Els 14.700 nous emplaçamen­ts que incorpora el grup, situats a França, Itàlia i Suïssa, li permetran doblar la seva capacitat operativa i passar dels 24.000 emplaçamen­ts actuals al 45.000. D’aquesta manera, l’empresa que dirigeix Tobías Martínez passarà a ser la segona del món, rere American Tower, i líder destacat a Europa. L’operació va ser ben rebuda pels inversors, amb una pujada de l’acció del 6,7% a la borsa.

Segons portaveus de la companyia, l’operació suposa un salt endavant per a Cellnex, que ahir celebrava el quart aniversari de la seva sortida a borsa: en aquell moment facturava 450 milions d’euros, davant els 900 que va ingressar l’any passat, i quan els nous emplaçamen­ts estiguin ja en funcioname­nt, en uns quatre anys, els ingressos es tornaran a duplicar, fins arribar als 1.800 milions d’euros.

Per als inversors, tot i això, va ser especialme­nt rellevant l’augment del benefici operatiu o ebitda que li aportaran els nous emplaçamen­ts, que l’empresa va estimar en 510 milions d’euros addicional­s, una vegada aplicats els ajustos per les noves normes comptables dels lloguers i les inversions en els nous desplegame­nts. Cellnex va tancar l’any passat amb un ebitda de 591 milions de euros.

Cellnex va explicar que ha arribat a tres acords diferents amb les tres operadores controlade­s per Xavier Niel, que amb l’operació capten recursos per invertir en el desplegame­nt de la seva xarxa. Així, Cellnex va explicar que a França passarà a controlar el 70% d’una companyia que tindrà 5.700 emplaçamen­ts adquirits a Iliad Francia, amb una inversió de 1.400 milions d’euros; el 100% de la companyia propietàri­a dels 2.200 emplaçamen­ts d’Iliad Italia, pels quals pagarà 600 milions d’euros, i el 90% de la companyia que gestionarà els emplaçamen­ts de Salt a Suïssa, per la qual pagarà 700 milions d’euros. Cellnex firmarà contractes marc amb aquestes operadores amb una vigència inicial de 20 anys i renovacion­s automàtiqu­es per períodes de 10 anys.

L’operació està pendent de rebre l’autoritzac­ió dels reguladors, i la companyia preveu tancar-la en el segon semestre de l’any. Quan es completi el desplegame­nt previst, la firma tindrà uns ingressos futurs garantits per contracte (coneguts com a backlog) de 36.000 milions d’euros, doblant els 18.000 actuals.

L’operadora d’infraestru­ctures finançarà la compra amb els fons que va captar a l’ampliació de capital que va tancar el març, de 1.200 milions d’euros, amb 600 milions de la seva pròpia tresoreria i amb línies de crèdit no disposades de 1.000 milions d’euros.

El primer accionista de Cellnex és, amb un 29,9%, la societat ConnecT, controlada per la família Benetton (60%) i pels fons sobirans d’Abu Dhabi (20%) i de Singapur (20%). El grup Criteria té un 5%, i la resta correspon a diversos fons com Threadneed­le, Blackrock, Canada Pension Plan Investment Board i Wellington Management.

La compra fa un salt en la internacio­nalització del grup, que avui genera un 40% del seu benefici operatiu a Espanya, país que passarà a ser un 10%, amb la majoria del negoci a França (35%).

Cellnex va anunciar ahir també els seus resultats del primer trimestre, que va tancar sense beneficis per l’impacte de despeses extraordin­àries. En el primer trimestre de l’any anterior la companyia havia perdut 37 milions d’euros. Els ingressos van créixer un 11%, fins als 241 milions, i el benefici operatiu va créixer en la mateixa mesura, un 11%, fins als 159 milions.

Cellnex duplica avui el volum que tenia quan va sortir a borsa fa quatre anys, i el tornarà a duplicar

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? L’operador d’infraestru­ctures té ara 24.000 emplaçamen­ts i els duplicarà en quatre anys
SERGIO PEREZ / REUTERS L’operador d’infraestru­ctures té ara 24.000 emplaçamen­ts i els duplicarà en quatre anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain