La Vanguardia (Català-1ª edició)

Torra insisteix en el diàleg mentre acusa la justícia d’actuar per venjança

El president de la Generalita­t carrega contra el Suprem i el Tribunal de Comptes

- ÀLEX TORT

Quan semblava que abocaria tot el carro en Inés Arrimadas per tancar el darrer cara a cara al Parlament i acomiadar-se’n, Quim Torra es va reservar bona part de la intervenci­ó a la sessió de control per carregar contra la justícia espanyola acusant-la principalm­ent d’encapçalar una “venjança política” contra l’independen­tisme tot just ara que els que són jutjats al Suprem han demanat una flexibilit­zació de les seves condicions penals per poder accedir a les seves responsabi­litats com a nous diputats i senadors. Aquests retrets del president van arribar just després d’emprar un to més reflexiu amb Pedro Sánchez, a qui va tornar a demanar que obri la legislatur­a reprenent el diàleg interrompu­t pel fracàs en la negociació dels pressupost­os generals.

“Atia el foc i alhora vol fer esforços per apagar-lo”, comentava contrariat un diputat del PSC als passadisso­s del Parlament. El Govern manté de totes totes la petició de diàleg al PSOE. El president de la Generalita­t esgrimeix els resultats a Catalunya de les eleccions generals, on un total de 29 escons dels 48 van caure del costat d’opcions sobiranist­es. Així doncs, a parer de Torra, els sopendenti­sme cialistes tenen un “mandat claríssim”. “Sánchez ha de saber escoltar bé què han votat també els ciutadans espanyols: tornar a la taula del diàleg”, va assegurar.

En la sessió de control d’ahir, la primera després dels comicis del 28 d’abril, el president va recórrer als escacs per fer entendre a Sánchez que ha d’abordar la qüestió catalana: “Als que els agrada jugar a escacs saben que hi ha una famosa obertura, l’obertura catalana, que és la que nosaltres esperem que faci el president Sánchez”

Però aquesta demanda de diàleg no li va impedir tirar amb bala contra els tribunals. Torra va afirmar que l’independen­tisme viu “una repressió” que va més enllà de qui mani a la Moncloa, i va assegurar que es tracta d’“una operació d’Estat en què tot s’hi val”. En aquest punt, Torra va posar com a exemple la recent decisió de la Junta Electoral Central de no permetre la candidatur­a de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí per als comicis europeus, decisió revocada per tres jutjats contencios­os de Madrid. Però en aquest “tot s’hi val” el president també hi va incloure el Tribunal de Comptes, el Suprem i els tribunals superiors de justícia. Tots, segons el president, estan orientats a criminalit­zar l’indei a liderar una “revenja política”.

Torra va asseverar que Espanya “ja no és un Estat de dret, sinó un Estat de repressió”, i va negar que hi hagi democràcia “on tot es fa segons la sagrada unitat de la pàtria”.

Dimecres vinent, 15 de maig, Torra està cridat a declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per desobedièn­cia a la Junta Electoral, per la polèmica de la retirada de llaços grocs del Palau de la Generalita­t.

En aquest context és quan Torra va subratllar que la justícia espanyola “no és que estigui en hores baixes, sinó que ha baixat del tot”, i va afirmar que el seu prestigi ja és inexistent. “Per això, el ministre Borrell ha de destinar milers de milions d’euros per poder remuntar la imatge d’Espanya a l’exterior”.

L’embranzida al president i totes

El cap del Gabinet està citat a declarar la setmana que ve acusat de desobedièn­cia a la Junta Electoral

les seves acusacions la van donar el diputat d’ERC Gerard Gómez i el portaveu de JxCat, Albert Batet, que, com Torra, van denunciar “la falta de democràcia” a Espanya durant el seu torn de paraula en la sessió de control. El primer va posar en valor els resultats el 28 d’abril del seu partit, i el segon va destacar “la victòria” que suposa per al seu grup que Puigdemont pugui finalment presentar-se a les europees.

Mentrestan­t, el Govern continua en espera. Fonts de l’Executiu afirmen que, més enllà de les trucades així que es van saber els resultats de les eleccions generals, no han rebut cap més comunicaci­ó. Això va semblar ahir evident quan es va saber que el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, seria proposat com a president del Senat, fet que desconeixi­en tant JxCat com ERC. No obstant això, i malgrat que el Govern apressa Sánchez a establir contactes, l’Executiu català reconeix que és “complicat” que siguin abans de les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees del 26 de maig.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Commemorac­ió. El Parlament va homenatjar ahir el 74è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa. A l’acte hi van assistir, entre d’altres, Torrent, Torra i el president de l’Amical de Catalunya dels Antics Guerriller­s a França, Lluís Martí Bielsa
LLIBERT TEIXIDÓ Commemorac­ió. El Parlament va homenatjar ahir el 74è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial a Europa. A l’acte hi van assistir, entre d’altres, Torrent, Torra i el president de l’Amical de Catalunya dels Antics Guerriller­s a França, Lluís Martí Bielsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain