La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Barcelona a Madrid

Nou diputats deixen la Cambra catalana després de ser elegits el 28-A per al Congrés

- ÀLEX TORT

El ple d’aquesta setmana al Parlament serà l’últim de la legislatur­a per a almenys nou diputats, entre ells Oriol Junqueras i Inés Arrimadas, que renunciara­n a l’escó autonòmic després de ser elegits a les llistes al Congrés. La llei no permet ser diputat simultània­ment en dues cambres diferents.

En canvi, sí que es pot compatibil­itzar un escó al Senat amb un en un Parlament autonòmic.

A més de Junqueras, el grup parlamenta­ri d’ERC haurà de substituir el portaveu adjunt, Gerard Gómez del Moral, que també dona prioritat a la seva acta al Congrés i se’n va a Madrid. En canvi, Raül Romeva, que va obtenir a les eleccions generals un escó al Senat per Barcelona, no ha de renunciar a ser diputat al Parlament.

Com ERC, també Ciutadans haurà de substituir dos diputats, que canvien el Parlament pel Congrés: amb Arrimadas, deixa la Cambra catalana el vicepresid­ent segon de la Mesa, José María Espejo-Saavedra, cosa que implicarà a més una votació –presencial i amb urna– per executar el relleu a l’òrgan de govern parlamenta­ri. L’última substituci­ó que es va dur a terme a la Mesa del Parlament va ser la de la republican­a Alba Vergés, que el juny del 2018 va deixar el seu càrrec de secretària quarta, per al qual va ser elegida la també diputada d’ERC Adriana Delgado.

Però el grup parlamenta­ri que més canvis haurà de dur a terme és el de JxCat, ja que han estat elegits diputats al Congrés quatre dels seus parlamenta­ris actuals a Barcelona. Jordi Sànchez i els exconselle­rs Laura Borràs, Josep Rull i Jordi Turull han anunciat que prendran possessió de l’escó a la Cambra Baixa.

“Sent aquest silenci? És el que queda del seu pas pel Parlament, el no-res”, diu Torra per acomiadar Arrimadas

Tant Junqueras, com Romeva, Sànchez, Rull i Turull van presentar ahir escrits davant el Tribunal Suprem per demanar que els deixin sortir de presó per prendre possessió dels seus càrrecs en els plens del pròxim 21 de maig al Congrés i el Senat.

I l’últim que haurà de fer canvis al Parlament de Catalunya és el subgrup del PP, que haurà de substituir Andrea Levy. La vicesecret­ària d’estudis i programes del PP, que ja es va acomiadar al març en una intervenci­ó al ple, va ser elegida diputada al Congrés i també es presenta com a número dos a la llista del PP a l’alcaldia de Madrid.

De totes aquestes futures absències, la que més rellevànci­a està tenint és la de la líder de l’oposició. Inés Arrimadas va afrontar ahir el seu últim cara a cara amb Quim Torra. El president la va acomiadar amb sorna: va emular el discurs final d’Albert Rivera, president de Cs, durant un debat electoral televisat per a les últimes eleccions generals. “Escolti un moment, senyora Arrimadas”, va dir el president, i després d’una breu pausa va prosseguir: “Sent aquest silenci? Doncs aquest silenci és el que queda del seu pas pel Parlament, el no-res”.

En aquest punt, Torra va fer el seu particular repàs del que ha significat la tasca d’Arrimadas a la Cambra catalana: “Vostè no ha construït res, no ha volgut dialogar amb ningú, ha crispat, ha volgut trencar, ha volgut fracturar”. “L’única política que té per a Catalunya és aplicar el 155”, va remarcar. “No tenen absolutame­nt cap projecte i estan en liquidació a Catalunya”, va subratllar basant-se en els resultats a Catalunya de Ciutadans –cinc diputats i cap senador– el 28 d’abril.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Inés Arrimadas s’adreça a Quim Torra en el seu últim cara a cara en una sessió de control
ANDREU DALMAU / EFE Inés Arrimadas s’adreça a Quim Torra en el seu últim cara a cara en una sessió de control

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain