La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les limitacion­s de les xarxes

-

EL partit Vox era el que tenia més seguidors a Instagram (299.000) el dia que els electors espanyols van donar la victòria al PSOE, el que en tenia menys (64.300) d’entre els grans partits en aquesta plataforma, suposadame­nt la més influent de totes i la número u entre els joves. Vox també va acabar la campanya electoral liderant el share of voice, la mètrica que defineix la visibilita­t dels partits a les xarxes socials i dels seus rivals electorals. Aquestes dues dades comparativ­es no minimitzen el bon resultat del partit ultradretà –que irromp amb 24 escons a les Corts–, però serveixen per entendre que, afortunada­ment, el lideratge a les xarxes va per una banda i la societat, en el seu conjunt, per una altra. Per això aquests 24 diputats suposen una certa decepció en vista de les expectativ­es creades, fruit en gran part de l’error de confondre la realitat –els vots emesos– amb el món virtual dels m’agrada de les xarxes socials.

L’any 2016 va ser el zenit de les fake news i la consagraci­ó de la postverita­t, paraula de l’any segons el diccionari Oxford. Contra tot pronòstic, Donald Trump va guanyar la nominació republican­a i l’elecció presidenci­al gràcies a una gestió sense precedents de les xarxes, incloent-hi l’abundant difusió de mentides

interessad­es (cal recordar el suposat suport del papa Francesc, una invenció que va circular amb més eficàcia que el ferm desmentime­nt posterior del Vaticà). Feia l’efecte que el maneig de les xarxes –incloent-hi la manipulaci­ó– garantia l’èxit electoral d’un candidat o partit, amb independèn­cia de si era moderat, radical o extremista. Votacions posteriors –com la del Brexit o la presidenci­al al Brasil, guanyada per Jair Bolsonaro– semblaven reforçar la identifica­ció “hegemonia a les xarxes igual a hegemonia electoral”.

Les eleccions espanyoles han estat positives en molts aspectes, començant per l’elevada participac­ió del 75,7 per cent i acabant amb la supremacia dels sufragis sobre les xarxes. No es tracta de demonitzar el progrés tecnològic i la revolució informàtic­a, però sí de destacar que el seu poder és limitat, perquè no són un instrument ni bo ni dolent en si mateix. I que la idea ambiental que tothom pot guanyar uns comicis si aconseguei­x la superiorit­at a les xarxes s’ha demostrat falsa. A poc a poc, la societat comença a relativitz­ar aquesta via d’informació i coneixemen­ts, sobretot quan és l’autopista preferida de falsedats, mentides i notícies manipulade­s, tan presents en les campanyes electorals d’ahir, avui i demà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain