La Vanguardia (Català-1ª edició)

Virus que ataquen bacteris salven una noia d’una infecció mortal

- JOSEP CORBELLA

Una adolescent de 15 anys que estava en estat crític a causa d’una infecció causada per bacteris resistents a antibiòtic­s s’ha recuperat gràcies a un còctel de virus dissenyat per destruir el bacteri.

El cas clínic, que es presenta aquesta setmana a la revista Nature Medicine, demostra que els virus es poden convertir en el futur “en una possible estratègia per tractar infeccions resistents als fàrmacs”, diu per correu electrònic Graham Hatfull, un investigad­or de la Universita­t de Pittsburgh (EUA) que ha desenvolup­at la teràpia.

El tractament s’ha aplicat a una noia amb fibrosi quística que va rebre un doble trasplanta­ment pulmonar l’estiu del 2017 a l’hospital pediàtric Great Osmond Street de Londres.

Havia estat prenent antibiòtic­s des dels 7 anys per mantenir a ratlla les infeccions derivades de la fibrosi quística, una malaltia hereditàri­a que afecta principalm­ent els pulmons.

Setmanes després del trasplanta­ment i d’haver començat a prendre fàrmacs immunosupr­essors per evitar el rebuig immunitari, la jove va patir una infecció pel bacteri Mycobacter­ium abscessus .El bacteri va aparèixer primer a la ferida de la intervenci­ó quirúrgica i al fetge, va formar nòduls sota la pell als braços, les cames i les natges i després es va estendre a altres òrgans. Cap antibiòtic no va poder eliminar el bacteri.

L’equip mèdic de l’hospital londinenc es va posar en contacte llavors amb Graham Hatfull, de la Universita­t de Pittsburgh, que

A la pacient, afectada de fibrosi quística, se li havien trasplanta­t els pulmons

ha aplegat la col·lecció més gran del món de bacteriòfa­gs al llarg de tres dècades. Els bacteriòfa­gs són una classe de virus que, com el nom indica, mengen bacteris. En canvi, no tenen capacitat d’infectar les cèl·lules humanes.

Hatfull va buscar a la seva col·lecció de més de 10.000 bacteriòfa­gs quins podien destruir la soca de Mycobacter­ium abscessus que li havien enviat de Londres. Va identifica­r tres candidats i, després de modificar el genoma de dos d’aquests candidats per augmentar-ne l’eficiència, va crear un còctel amb els tres virus per tractar la infecció.

La pacient va començar a rebre el tractament el juny de l’any passat. Va rebre mil milions de partícules víriques injectades per via endovenosa dues vegades al dia. Sis setmanes després, la infecció havia desaparegu­t del fetge.

Els microorgan­ismes resistents a antibiòtic­s s’han pogut tractar amb èxit

La jove “avui dia continua rebent el tractament”, segons informa Hatfull. Dels més de vint nòduls que tenia a la pell, només n’hi queden dos.

Es tracta del “primer ús terapèutic de bacteriòfa­gs modificats”, destaquen els autors de l’avenç mèdic a Nature Medicine. La combinació de tres virus diferents redueix la probabilit­at que els bacteris es tornin resistents al tractament, igual que les combinacio­ns de fàrmacs contra el VIH limiten l’aparició de virus resistents als antiretrov­irals.

Tot i que l’ús de virus per tractar infeccions es va assajar per primera vegada el 1919, abans que es descobriss­in els antibiòtic­s, aquesta línia d’investigac­ió havia quedat pràcticame­nt abandonada a Europa Occidental i Amèrica del Nord. L’interès pels bacteriòfa­gs ha ressorgit els últims anys amb les noves tecnologie­s de seqüenciac­ió genòmica, que n’han facilitat l’estudi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain