La Vanguardia (Català-1ª edició)

OBJECTIU:

26-M

- RAMON SUÑÉ

Hi va haver un temps en què el guanyador de les eleccions locals a Barcelona superava la marca dels 400.000 vots. El dia 26, si no és que algun dels candidats a l’alcaldia és capaç de generar un improbable tsunami d’adhesions durant les dues setmanes de la campanya que comença aquesta mitjanit, amb la meitat d’aquests suports n’hi haurà ben bé prou per situar qui els aconseguei­xi a la pole position de l’elecció del pròxim alcalde del 15 de juny, el dia en què es constituir­an els nous ajuntament­s.

Els onze regidors que Ada Colau va obtenir en el seu triomf inesperat del 24 de maig del 2015 s’han convertit en la referència de l’èxit en aquests comicis: 11 de 41. Es tracta d’un resultat que avui firpeteixi marien a ulls clucs tant l’actual alcaldessa com els aspirants al seu tron, que són més que en cap altre moment. I es tracta d’un resultat que, d’altra banda, obligarà qui l’hagi de gestionar a fer un exercici de negociació com no s’ha vist mai en aquesta ciutat. Perquè, si hi ha una cosa clara és que Barcelona no pot continuar quatre anys més governant-se des de la precarieta­t del 26,8%, la que ha estat quota de representa­ció de l’equip de govern al Consistori durant la major part de l’últim mandat.

Aquests últims dies diversos candidats han admès que l’esperada fragmentac­ió del vot, ja establerta com a tendència des de fa unes quantes eleccions, pot donar peu a una situació que a Barcelona no s’ha plantejat mai. Arribar el primer a la meta el 26 de maig no garanteix l’elecció com a alcalde o alcaldessa 20 dies després, a la sessió d’obertura del mandat. I a ningú no li passa pel cap que es reuna escena com la de la nit electoral del 2015, quan Xavier Trias, portant el saber perdre fins a les últimes conseqüènc­ies, va reconèixer obertament i precipitad­ament la seva derrota (derrota mínima: només un regidor i 17.000 vots van separar CiU de BComú), en el que gairebé tothom va interpreta­r com l’escenifica­ció que l’alcalde convergent llançava la tovallola i embolicava la vara de comandamen­t de la ciutat amb paper de regal per a l’antiga activista de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. Aquesta vegada, coincideix­en tots, les eleccions municipals a Barcelona sí que tindran una segona volta.

El 26 de maig prop d’1,2 milions de barcelonin­s podran escollir entre les 25 paperetes que trobaran als col·legis electorals. Precisamen­t la varietat de l’oferta (a Madrid, per posar un exemple, s’han

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain