La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un exgeneral denuncia el casament luxós de la filla del segon de Maduro

- BARCELONA Redacció

Les guerres també es lliuren ara a internet, com sap Carlos Julio Peñaloza Zambrano, un exgeneral veneçolà que viu als Estats Units i s’ha convertit en una de les principals veus contra el chavisme a les xarxes. Peñaloza, amb 622.000 seguidors a Twitter, va anunciar en aquesta plataforma el presumpte casament de Daniela Cabello, la filla de Diosdado Cabello, mà dreta del president Nicolás Maduro. L’enllaç, segons el seu tuit, es va celebrar en un lloc paradisíac, va durar dos dies i va costar més de 15 milions d’euros. La notícia no ha estat confirmada ni desmentida per les autoritats.

Carlos Julio Peñaloza Zambrano, 79 anys, resideix a Miami i s’ha desmarcat dels dirigents chavistes, a qui culpa del caòtic laberint del seu país. Ha publicat uns quants llibres i articles de premsa crítics amb Maduro. En el passat, tot i això, va ser un militar molt important.

El 1984, per exemple, va ser nomenat director de l’Acadèmia Militar de Veneçuela. Dos anys més tard va dirigir el Cufan, el comando operaciona­l més alt de les forces armades veneçolane­s. Quan es va retirar va treballar per a empreses de Wall Street i es va establir als Estats Units. En cas que siguin certes les seves acusacions, aquest casament de luxe no podria haver arribat en pitjor moment. Almenys quatre milions de veneçolans han fugit de les seqüeles de la crisi econòmica i política que arrossega el seu país des de finals del 2015, segons l’ONU, que considera aquesta xifra “alarmant”. L’organisme internacio­nal ha destacat fa poc la necessitat

L’ONU afirma que quatre milions de persones han fugit de la crisi que sacseja Veneçuela des del 2015

urgent d’ajudar els països receptors, principalm­ent a Llatinoamè­rica, especialme­nt Colòmbia, el Perú, Xile, l’Equador, el Brasil i l’Argentina.

Aquestes informacio­ns oficials confirmen que Veneçuela es manté al capdavant d’un dels èxodes més importants des de la Segona Guerra Mundial. En els últims anys els veneçolans encapçalen les sol·licituds d’asil a Espanya, segons organitzac­ions com l’Acnur. El tuit del militar sobre Daniela Cabello s’intercalav­a entre el seguiment de la victòria de Nadal a Roland Garros i notícies sobre la mort de malalts als hospitals veneçolans a conseqüènc­ia del bloqueig sanitari.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain