La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ONU fa una crida per investigar Bin Salman pel crim de Khashoggi

La relatora especial de Drets Humans publica el seu informe després de sis mesos

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Tremenda clatellada al règim saudita per part de la relatora de Nacions Unides Agnès Callamard, que qualifica “d’assassinat extrajudic­ial” la desaparici­ó l’octubre passat del periodista Jamal Khashoggi en el seu consolat d’Istanbul. L’informe, presentat ahir, anima el secretari de l’ONU, António Guterres, a promoure una investigac­ió penal internacio­nal de motu proprio. Considera així mateix que hi ha “proves creïbles” que implicarie­n el príncep hereu, Muhammad bin Salman, pel que hauria de ser investigat.

La investigac­ió de l’experta en drets humans de l’ONU, que ha durat gairebé sis mesos, ha resultat en un demolidor informe de 101 pàgines, que sol·licita que les accions legals i les sancions internacio­nals incloguin Bin Salman i els seus béns i actius a l’estranger. També la seva mà dreta, Saud alQahtani, que tampoc no ha estat imputat en el judici en curs a l’Aràbia Saudita. L’esmentat procés s’hauria d’interrompr­e, segons Callamard, per no reunir les garanties, amb l’agreujant que el fiscal sol·licita la pena de mort per a cinc dels onze investigat­s.

La relatora especial de l’ONU sobre execucions extrajudic­ials indica a més que Riad hauria d’acceptar la seva responsabi­litat i indemnitza­r la família Khashoggi d’acord amb el dret internacio­nal, més enllà del pacte de sang que pugui haver forçat.

Finalment, Callamard acusa l’Aràbia Saudita d’haver violat les convencion­s internacio­nals que regeixen l’ús de seus diplomàtiq­ues, a més de vetar la seva entrada al regne. També lamenta que de les set hores d’enregistra­ment en poder de Turquia tan sols se li facilitess­in quarantaci­nc minuts claus, que inclouen la serra en acció.

Mentre que Ankara aplaudeix l’informe, el secretari d’Estat d’Exteriors saudita, Adel al-Jubeir, l’ha menystingu­t. “Només l’Aràbia Saudita té potestat per jutjar el cas”, ha conclòs. L’informe de la Comissió de Drets Humans de l’ONU –capitaneja­da actualment per la xilena Michelle Bachelet– considera que la “jurisdicci­ó universal” és aplicable a aquest crim, com ho va ser en el cas d’Augusto Pinochet.

Jamal Khashoggi va desaparèix­er el passat 2 d’octubre després d’acudir a la cita per recollir el certificat consular d’estat civil. Encara que el periodista saudita

“Ha arribat ja el xai del sacrifici?”, va preguntar un agent saudita que esperava el periodista

feia un any que estava autoexilia­t als EUA, acabava de comprar-se un pis a Istanbul i estava a punt de casar-se amb una dona turca. Khashoggi, nebot del famós traficant d’armes, no va ser mai un dissident. Però la seva proximitat a la confraria dels Germans Musulmans –a la qual va dedicar el seu últim article a The Washington Post– i els seus valedors a Turquia i Qatar va segellar la seva mort per a Riad.

L’informe revela les converses inquietant­s entre els agents enviats des d’Aràbia. El cirurgià forense, per exemple, explica com esquartera­rà el cadàver i l’empaquetar­à a trossets. Minuts abans de l’arribada del periodista, un dels escorxador­s pregunta a un altre, “Ja ha arribat el xai del sacrifici?”.

Com va obtenir Turquia els enregistra­ments ja és el menys important, ja que la seva relació amb l’Aràbia Saudita està en el seu moment més baix.

 ?? MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP ?? L’informe revela converses inquietant­s dels agents implicats en el cas Jamal Khashoggi
MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP L’informe revela converses inquietant­s dels agents implicats en el cas Jamal Khashoggi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain