La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’expresiden­t Sarkozy serà jutjat per corrompre un alt magistrat

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

És un fet molt greu, sense precedents des de la fundació de la V República, el 1958. L’expresiden­t Nicolas Sarkozy serà jutjat els propers mesos per presumptam­ent haver corromput un magistrat del Tribunal de Cassació, la més alta instància judicial a França. L’últim recurs per evitar el procés va ser rebutjat ahir.

El conegut com a cas de les escoltes és molt complex. La investigac­ió judicial va arrencar, gairebé per casualitat, el 2014. La justícia estava indagant sobre un altre assumpte també molt seriós, el de la suposada entrega a Sarkozy, per part del dictador libi Muammar al-Gaddafi, de cinc milions d’euros per finançar la campanya electoral del 2007, la que el va dur a la direcció de l’Estat. Llavors els investigad­ors es van adonar que l’expresiden­t i el seu advocat, Thierry Herzog, es comunicave­n amb telèfons mòbils registrats sota falses identitats. El de Sarkozy anava a nom d’un tal Paul Bismuth. Aquestes escoltes van mostrar que l’expresiden­t intentava obtenir informacio­ns confidenci­als, a través del seu lletrat, d’un jutge del Tribunal de Cassació, a canvi de prometre-li que mediaria perquè li donessin un càrrec a Mònaco. El magistrat en qüestió era Gilbert Azibert. Sarkozy tenia molt d’interès que li facilités dades sobre un altre cas en què ell estava implicat, el de Liliane Bettencour­t, hereva del grup L’Oréal, la dona més rica de França. A L’expresiden­t se l’acusava d’haver abusat de la fragilitat mental de Bettencour­t, dona molt anciana,

El procés no té precedents a França des de la fundació de la V República, el 1958

per aconseguir-ne donatius. Aquestes acusacions finalment no es van materialit­zar.

L’extitular de l’Elisi sempre ha negat haver comès qualsevol irregulari­tat. Se sent víctima d’una persecució judicial desproporc­ionada. Va comparar en una ocasió els mètodes dels investigad­ors contra ell amb que feia servir la Stasi, la sinistra policia secreta de l’Alemanya comunista.

L’anunci de l’enviament a judici de Sarkozy es va produir en plena tempesta pel cas Qatar 2022, sobre l’adjudicaci­ó del Mundial de futbol al ric emirat del Golf. L’expresiden­t va tenir molt protagonis­me en els tripijocs diplomàtic­s i econòmics a l’ombra que van precedir la decisió, a la tardor del 2010.

Malgrat els seus problemes judicials, Sarkozy continua sent una figura de referència de la dreta francesa, que se sent òrfena d’un líder i va aconseguir uns resultats nefastos a les recents eleccions europees. Sarkozy, a més, és tractat amb molta deferència per Emmanuel Macron, fins al punt que l’actual president ha enviat el seu predecesso­r a l’estranger perquè el representé­s en algun acte oficial al qual no podia assistir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain