La Vanguardia (Català-1ª edició)

Valls es venja de Rivera i reforça l’eix Sánchez-Macron contra Cs

El regidor acusa el líder taronja de sectari i de trair l’europeisme amb Vox

- IÑAKI ELLAKURÍA ÒSCAR MUÑOZ

Després que Ciutadans va anunciar dilluns la ruptura amb Manuel Valls a l’Ajuntament de Barcelona i va començar a acusar-lo de deslleial i d’estar formant un partit de matriu catalanist­a a la seva esquena, l’exprimer ministre francès va demanar temps per reflexiona­r i va guardar silenci. Exactament dos dies per preparar amb detall la seva crua revenja d’Albert Rivera i atacar on li fa més mal: reforçant les pressions que està rebent des de diversos àmbits i llocs (el Govern francès), fins i tot de dins de la direcció de Cs, perquè marqui distàncies amb Vox i faciliti la investidur­a de Pedro Sánchez.

“No vaig entrar en política ni vaig portar el meu compromís a Espanya com a home d’esquerra i progressis­ta per acabar participan­t en la lluita de les dretes o impedint la formació d’un govern constituci­onalista”, va afirmar en una multitudin­ària roda de premsa.

Valls va certificar el seu divorci sense marxa enrere de Rivera i es va alinear amb l’eix Sánchez-Macron, que maniobren en diversos àmbits perquè Espanya i França siguin un pol de poder en la nova Europa post-Merkel. Un estratègia compartida de la Moncloa i l’Elisi que troba en Cs un obstacle en diversos escenaris: a Madrid perquè es resisteix a aplanar el camí de Sánchez a la presidènci­a; a Brussel·les perquè Rivera sumeixi forces amb liberals del nord d’Europa i el grup popular per frenar l’intent d’Emmanuel Macron de canviar els tradiciona­ls equilibris de poder en les institucio­ns. Ahir Valls va repetir i va reforçar els arguments utilitzats contra Rivera.

Així, va afirmar que Cs està immers en una “greu deriva” fruit d’una estratègia “sectària i equivocada” de Rivera, orientada cap al “com pitjor, millor”, que genera “tensió i conflicte” sense “proposar mai una alternativ­a”.

Va fer una esmena a la totalitat de l’estratègia i del discurs polític de Cs. “L’estratègia del com pitjor, millor està totalment equivocada i ha deixat òrfenes totes les persones que el 21-D van atorgar la confiança al missatge de coratge i fermesa d’Arrimadas”. A parer seu, “la tensió i el conflicte sense proposar mai una alternativ­a no condueixen enlloc. La multiplica­ció de declaracio­ns llampec no és un projecte polític”.

La rèplica de Cs no va tardar gaire, una formació il·liberal, reaccionàr­ia i antieurope­a”, amb referència a Vox. I va avisar: “No s’hi val d’amagar darrere el Partit Popular: cadascú és responsabl­e dels seus actes”.

Valls va admetre que, després de les eleccions andaluses, que es van saldar amb un govern de PP i Cs amb suport en la investidur­a de Vox, es va plantejar trencar la seva aliança amb la formació de Rivera, però necessitav­a presentar-se a les municipals. “Va ser el meu compromís amb Barcelona el que va frenar la ruptura”, va dir el dirigent francocata­là, que sí que va deixar entreveure, amb comentaris sobre el PP, el PSOE –va criticar el seu pacte a Navarra– i l’estratègia del constituci­onalisme que no renuncia a ser una veu activa al tauler polític espanyol, encara que per ara continuï com a regidor i no fundi cap partit.

D’altra banda, l’eurodiputa­t de Cs Luis Garicano, crític amb l’estratègia de pactes de Rivera, serà el vicepresid­ent econòmic de Renovar Europa, el grup dels liberals a l’Eurocambra.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Manuel Valls va comparèixe­r ahir davant la premsa a l’Ajuntament de Barcelona
XAVIER CERVERA Manuel Valls va comparèixe­r ahir davant la premsa a l’Ajuntament de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain