La Vanguardia (Català-1ª edició)

Luis Sánchez-Merlo

-

El cap de l’Estat ha confiat la formació de govern al guanyador de més nombre d’escons a les eleccions generals. Però amb aquest avantatge no n’hi ha prou per superar una investidur­a, de manera que, si no aconseguei­x sumar els números que necessita, no tindrà més remei que tornar a convocar eleccions.

La necessitat d’aquesta companyia ha portat el formador a reunir-se –diverses vegades– amb el cap de files d’un dels partits perdedors i un cop amb els líders de PP i Cs. A aquests últims els ha sol·licitat que s’abstinguin per no veure’s obligat a dissoldre o a formar una coalició indesitjab­le.

Aquesta pretensió, dirigida a evitar dependènci­es, no s’ha vist acompanyad­a de l’oferiment de cap tipus de caució, cosa que ha xocat amb la infranquej­able desconfian­ça dels requerits, que han rebutjat la invitació.

Ciutadans ha aixecat un primerenc cinturó sanitari, consistent a rebutjar qualsevol tipus d’acord amb el sanchisme, mentre autenticav­a l’exclusió assolint acords amb els socialiste­s castellano­manxecs, i el PP ha vingut a dir al seu company de fatigues una cosa similar a “Passa tu, que a mi m’agafa el riure”.

L’Executiu central en funcions, després de la insuficien­t victòria electoral i la persistènc­ia de les reserves en els potencials suports, està en la disjuntiva de governar amb aliats incòmodes, per les exigències que plantegen: els uns, pretenent posicions destacades (ministres); els altres, alineament­s

amb els que busquen enervar condemnes que poguessin emanar de la sentència del judici, amb una vista oral que acaba de finalitzar.

És notori que, des de diferents angles, la fórmula preferida s’inclina per un govern que no foragiti la inversió, aporti serenitat al xoc polític i asseguri l’estabilita­t de l’Estat. L’aliança no deixa de ser una equació amb múltiples variables i, per tant, enrevessad­a, ja que la incomodita­t resulta màxima, a causa de cinturons, exigències i promeses inevitable­s.

Un tendiria a pensar que el líder socialista en aquest temps s’ha dotat d’una experiènci­a que el porta a preferir un govern amb Ciutadans, més del gust europeu, abans que una aliança llastada per la vanitat del radicalism­e. I a falta d’això, una abstenció que superi els burots de la investidur­a i permeti un govern en solitari.

Tal com passen els dies es van estrenyent les opcions, ja que la pretensió no s’ha vist acompanyad­a de l’oferiment o insinuació d’algun tipus de caució, i es van allunyant, així, les solucions.

Resulta incomprens­ible que es demani a d’altres, en aquest cas a Ciutadans, de vulnerar els compromiso­s amb el seu propi electorat per facilitar la investidur­a de qui no s’ha pres ni la molèstia de plantejar una oferta raonable del que està disposat a fer a canvi del suport o quina fórmula de reciprocit­at preveuria després de franquejar la investidur­a.

Això forma part de la litúrgia de la negociació de coalicions a la Unió Europea, on, de vegades, les converses duren mesos (a Bèlgica, anys) fins a assolir un acord. Que ho preguntin als alemanys quan es tracta de la gran coalició entre democristi­ans i socialdemò­crates, amb piles de documents a sobre de la taula.

Segons el designi predominan­t, a Ciutadans (Cs) li tocaria rescatar el formador, de manera que deslliurar­ia el país de noves eleccions i evitaria coalicions indesitjab­les, perquè, altrament, seria responsabl­e de les mesures contràries a l’interès col·lectiu que pogués adoptar el gabinet resultant.

Així doncs, una motxilla pesant podria estar dificultan­t una particular­itat que en política resulta essencial, com és tenir cintura per canviar l’ample de via, malgrat que sempre hi haurà qui confondrà l’ample de la cintura amb el color de la jaqueta.

Vist així, enmig d’una volatilita­t desconegud­a, s’ha anat activant una taula petitòria entorn del líder de Ciutadans animada pels que han de donar resposta a l’encàrrec. Amb variats components i el mateix objectiu: convèncer Cs que el seu concurs per a la solució i el consegüent sacrifici dels seus principis resulta imprescind­ible.

En aquest moment crucial, Francesc de Carreras, un coneixedor de primera hora de la formació, ha escrit a Albert Rivera per recordar-li els seus inicis, l’itinerari recorregut, el moment en què està la seva criatura i el futur que el pot esperar en funció del que vagi decidint. Difícil exercici el de recordar a algú, que aprecies, malgrat que no et privis de dir-li “adolescent capritxós”, quin va ser el principi d’allò de què vas ser testimoni i protagonis­ta com a autor de l’esmena Carreras, que establia la necessitat d’ocupar el buit que hi havia a l’espai electoral del centreesqu­erra no nacionalis­ta.

El president de la República Francesa tampoc no s’ha privat d’indicar a Rivera que amb Vox no

Ciutadans hauria d’ajudar Sánchez si es compromet a no interferir en la justícia i a apartar-se del populisme

es va ni a heretar. Aquesta irrupció francesa als budellams de la política espanyola va tenir lloc després del sopar a l’Elisi amb el president espanyol (en funcions), amb qui comparteix proximitat temporal. I indica que a Emmanuel Macron (“Estem vigilant de prop què fa Cs”), en hores baixes després del desafiamen­t de les armilles grogues, no l’han advertit de l’error com una casa que suposa aquesta incursió.

La descomptad­a ruptura amb Manuel Valls (de difunt a rediviu, sense solució de continuïta­t, fins a un nou envit) ha reduït la influència dels liberals constituci­onalistes a l’estratègic Ajuntament de Barcelona, cosa que disminueix la projecció catalana del partit més votat a les últimes eleccions autonòmiqu­es (36 diputats) fins a nivells insuficien­ts.

L’èxit d’Inés Arrimadas, que va impulsar la valenta xarnega al podi de l’admiració arreu d’Espanya i el seu posterior allunyamen­t al Congrés, no ha fet sinó sumir en la perplexita­t un electorat que ha buscat altres opcions.

La taula petitòria, amb la col·lecta in mente d’un suport incondicio­nal al formador, que aspira a la presidènci­a del Govern central, es va poblant de sustentacl­es múltiples –en bona part benintenci­onats, malgrat que no escassegen els interessat­s– que assisteixe­n sorpresos al silenci de Ciutadans, com si es volgués desentendr­e d’una cosa que, segons la saviesa popular, estaria a les seves mans resoldre.

És previsible que la propagació de les taules continuï, de manera que seria aconsellab­le posar dues condicions, irrevocabl­es i de compliment obligatori: no hi ha d’haver lloc per interferir en les decisions de la justícia i els plantejame­nts populistes no tenen cabuda en un govern (amb el suport de 180 diputats) que aposti, de manera inequívoca, per l’estabilita­t econòmica i la vigència de la Constituci­ó.

Perquè la resignació, a canvi de res, no posaria en perill una posició delerosame­nt guanyada, amb el risc afegit que el sacrifici pogués acabar en la irrellevàn­cia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain