La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una euroordre espanyola frena l’alliberame­nt de Josu Ternera a París

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’excap d’ETA José Antonio Urrutikoet­xea Bengoetxea, àlies Josu Ternera, va veure frenada ahir, en l’últim moment, la seva posada en llibertat, sota control judicial, decidida hores abans pel Tribunal d’Apel·lació de París. Una euroordre enviada per Espanya, en què sol·licitava la seva extradició, va fer que la sortida de Ternera de la presó de la Santé no fos en condició d’alliberat, sinó que se’l va conduir en un vehicle, amb agents d’escorta, a la Direcció General de la Seguretat Interior (DGSI).

La notificaci­ó oficial de l’euroordre s’ha de fer en un termini màxim de 48 hores, després del qual l’exetarra tornarà a comparèixe­r davant del Tribunal d’Apel·lació per decidir si el manté a la presó o l’excarcera. El tràmit d’extradició, si Ternera presenta recurs, es pot allargar durant mesos o més d’un any.

L’exdirigent de la banda terrorista, de 68 anys, havia estat detingut el 16 de maig en un poble dels Alps francesos quan s’anava a visitar a un hospital. Feia 17 anys que fugia. Al seu últim amagatall es feia passar per un escriptor veneçolà. Vivia en una cabana de fusta, en plena muntanya.

A Espanya es reclama Ternera per l’atemptat contra una caserna de la Guàrdia Civil a Saragossa, el 1987, que va causar 11 morts, entre els quals tres nens. L’euroordre es fonamenta en aquests fets. A França va ser condemnat en rebel·lia en dues ocasions, però els judicis s’hauran de repetir perquè ell ho ha demanat i la legislació ho permet.

Les jutgesses que van decidir posar Ternera en llibertat no van donar explicacio­ns. Els advocats van

Un tribunal havia dictat llibertat vigilada de l’etarra perquè no hi veia risc de fugida i pel seu estat de salut

argumentar que no hi ha risc de fugida i van esgrimir el seu estat de salut, molt delicat. Ternera s’ha d’operar amb urgència d’un càncer de pròstata, segons va explicar ell mateix. El tribunal va establir que exdirigent d’ETA es quedaria sense passaport, no podria sortir de França i s’hauria de presentar cada setmana a una comissaria del centre de París.

Es va oferir a acollir-lo a casa seva l’exmagistra­t Louis Joinet, antic conseller dels governs del president socialista François Mitterrand. Aquest jurista octogenari va ser un dels signants d’un manifest recent en què es demanava l’alliberame­nt immediat de l’exetarra per haver estat “un artífex essencial de la fi de la lluita armada al País Basc i el promotor d’una solució justa i duradora per a l’últim conflicte armat a l’Europa occidental”.

L’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va qualificar d’“enorme sorpresa” i d’“escàndol” la decisió d’alliberar Ternera. El col·lectiu de víctimes Covite va demanar a França que extremés la vigilància per evitar una nova fugida, atès el llarg historial de Ternera eludint les policies europees.

 ?? DANIEL VELEZ / AFP ?? Josu Ternera
DANIEL VELEZ / AFP Josu Ternera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain