La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un rei en la tempesta

- Fernando Ónega

Si plantegeu a un directiu del CIS (Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues) per què no pregunten per la monarquia als seus baròmetres, acostuma a respondre: “Perquè no és un problema i el percentatg­e d’espanyols que pensen que la monarquia és un problema no arriba a un 1%”. Es tracta, suposa aquest cronista, d’una mitjana de l’àmbit estatal, perquè a la Catalunya independen­tista sí que ho és. Només cal recordar els nomenament­s de Felip VI com a “persona non grata”, les insolèncie­s del president de la Generalita­t, la retirada de símbols borbònics a l’Ajuntament de Barcelona o la crema de retrats en manifestac­ions. I té la seva lògica: si el Rei representa, segons la Constituci­ó, la unitat de l’Estat, és un dels primers objectius a batre pel secessioni­sme.

Bé. Malgrat que no hi ha sondejos recents del CIS sobre la monarquia, sí que hi ha hagut enquestes privades, concretame­nt als diaris Abc ia El Confidenci­al. Segons la primera, tres de cada quatre ciutadans valoren positivame­nt Felip VI. Segons la segona, l’aprovació de la gestió reial

està entorn d’un 70%. El CIS potser té raó quan al·lega que la monarquia no és un problema, però el fet de fer enquestes privades demostra que existeix un debat que revifa cada vegada que se celebra algun esdevenime­nt o es recorda un gran fet protagonit­zat pels reis. Aquest mes de juny n’hi ha hagut tres: la retirada de Joan Carles I de les activitats públiques, l’aniversari de la seva abdicació i els cinc anys de regnat de Felip VI, que es van complir ahir. Hi ha hagut, per tant, tres oportunita­ts de pronunciar-se sobre la salut del sistema.

El més transcende­nt d’aquests cinc anys de Felip VI és, al meu parer, que va superar amb èxit la prova de la successió, va recuperar el prestigi de la Corona, va complir el compromís d’exemplarit­at que va enunciar al seu discurs de proclamaci­ó i no hi ha ni un sol retret per fer al compliment de les funcions que li encomana la Constituci­ó. Per a un país en què les generacion­s més grans hem estat educades en el republican­isme, és un èxit del Monarca. Ja hi comença a haver més felipistes que monàrquics, un fet que demostra que es repeteix la història del seu pare i que la salut de la Corona depèn, sobretot, de la traça del titular. Felip va dir en una ocasió que hi haurà monarquia fins que el poble espanyol la vulgui. En conseqüènc­ia, el deure del monarca és aconseguir aquesta adhesió del poble espanyol.

És evident que un règim polític és vàlid segons la seva utilitat social. I com es mesura, aquesta utilitat? Es mesura per la seva contribuci­ó a l’estabilita­t, pel seu comportame­nt ètic, per la seva equidistàn­cia entre els partits i perquè suposa un toc de solvència i dignitat davant de tanta mitjania i tant interès de partit. Per aquests valors cal jutjar Felip VI. I crec que en surt molt ben parat. Mirant la nostra classe política, encara que només sigui per comparació.

Felip VI va recuperar el prestigi de la Corona i va complir el compromís d’exemplarit­at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain