La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mares soles al balcó

-

Sortir al balcó estant de vacances és sempre una experiènci­a. T’envolta la natura i els ulls cerquen agraïts un horitzó, el blau de mar, el camp sense fi o unes muntanyes de rerefons incert. Poques vegades s’abaixa el cap des del balcó estant de vacances. El just per veure qui hi passa i quina tranquil·litat s’hi respira. És moment de sentir-se suspesa, d’ensomniar el misteri de la vida. Ja ho deien els Grateful Dead: la vida és un somni que vas tenir una tarda d’estiu. Aquella tarda d’infantesa salada a la platja de còdols. O a la barana del balcó quan la mare s’asseia a cosir a sota la persiana. Com en un ritual no escrit, es mullava el dit amb l’alè mentre mirava a un cantó del carrer i es calçava el didal tot mirant a l’altre.

Abaixar el cap i mirar el carrer sempre és perillós. S’emprèn un viatge insondable a la soledat de la mare. La mare ja gran observant

pel balcó el crio que ha caigut a la plaça, comprovant el cerimoniós creuar de l’home que cada dia surt a la mateixa hora, jutjant la traça del cambrer en desplegar els para-sols. Imaginant la filla morta fent-li adeu amb la mà com de costum, a punt d’enfilar la costa...

Tot això dura una micra de segon, i en alçar els ulls i retrobar el camp, el mar i les muntanyes, el plaer dels sentits s’ha fet nostàlgia. O pitjor encara, consciènci­a de nostàlgia, com quan al metro de Barcelona et trobes amb la campanya d’Amics de la Gent Gran: “Mai vaig pensar que el pitjor de ferse gran fos la soledat”, diu una dona mirant avall pel vidre de la finestra.

Així és que desenganxe­s els colzes de la balustrada, esquives el pi del veí, que et vol abraçar, i el Bec de Ferrutx, que et planta cara. I gires cua per no veure el carrer que ara mateix et recorda tots els balcons del món, el del pis vell, el pis nou, el pis de la plaça i el pis de la costa. I corres a escriure-ho. A llançar al vent que no has pogut evitar la solitud aliena, que has estat perversame­nt conscient del dins i el fora, i del buit i el ple de l’ànima dels teus grans –que com diria Maria del Mar “és la mia”– i que tot i així no has passat de voyeur. Què has estat? Una analista quieta, una pinxe d’infermeria.

Sort de la indulgènci­a que acompanya les vacances, perquè diries que aquest cop la supervivèn­cia emocional demana més enginy. Sort que la terrassa és prou gran per no veure l’asfalt i sort que aquest pi té caràcter i està obert al diàleg abans no el converteix­is en un quadre de Hopper. Sort que la mare no hauria estat d’acord amb tu i els teus turments estiuencs. Ella, tan vital, tan amorosa..., tan atrapada per a què els seus fossin lliures. Calla, que mirarem de ser-ho.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain