La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els usuaris de Port Ginesta es rebel·len contra les quotes

Després de la pròrroga de la concessió dictada per la Generalita­t, entenen que no han de pagar cap extra a l’empresa gestora

- JOSE POLO Les Botigues de Sitges

L’estiu es preveu més calent que mai a Port Ginesta fruit d’un conflicte entre els usuaris del port i l’empresa gestora d’aquesta infraestru­ctura pública. Els empresaris que exploten els locals i els amarristes de l’enclavamen­t marítim critiquen que els gestors del port els estan obligant a pagar quotes extres mitjançant una addenda als contractes, després de la pròrroga de la concessió dictada per la Generalita­t. “L’empresa no ha de fer front a cap contrapres­tació per la pròrroga però, tot i això, sí que s’exigeix als usuaris”, sintetitza l’advocat que assessora els afectats, Xavier Salas Martín. “Si la concessió es prorroga, aquesta decisió també afecta els usuaris”, argumenta l’advocat.

“Ens estan intentant robar la cartera”, valora el vicepresid­ent de l’Associació d’Usuaris de Port Ginesta, Arturo Oliva. “Ningú no s’ha negat a pagar el mantenimen­t”, matisa. “Molts clients estan marxant pel maltractam­ent a què estan sotmesos. M’estan obligant a buscar-me un altre port”, confessa el responsabl­e d’un local. S’han posat en peu de guerra. Ja han denunciant la situació davant la Generalita­t i estan disposats a arribar a la via civil. A més, van fer una manifestac­ió de protesta al port i adverteixe­n que “pot no ser l’última”. “Som més de 200 implicats. L’empresa no s’ho esperava, però aquest problema ens ha unit”, explica el vicepresid­ent.

L’arrel del conflicte es remunta al 2006, quan es va ampliar el port. Llavors la Generalita­t va decidir crear una segona concessió malgrat que el port és el mateix. La segona expira l’any 2036, però l’antiga va caducar al maig. “No pots posar fi a la concessió de tan sols una part, el més natural és unificar-les totes dues. Tenir-ne dues és una rara avis”, asseguren fonts del Departamen­t de Sostenibil­itat i Territori. Aquesta era la intenció del Govern amb la modificaci­ó de la llei de Ports, però “pels efectes del 155” es va endarrerir tot el procés, justifique­n. “Es va reaccionar creant aquesta pròrroga”, afegeixen aquestes mateixes fonts. Però la solució d’urgència ha acabat provocant un problema. La llei està en tràmit parlamenta­ri i per això, segons la Generalita­t, aquest és un conflicte amb “data de caducitat” que es pot resoldre “durant el mes de juliol o al setembre”, quan la nova normativa tiri endavant.

Encara que Port Ginesta SA va rebaixar les polèmiques quotes un 45%, molts continuen negant-se a pagar. “Port Ginesta es pot emportar entre 2 i 2,5 milions d’euros sense invertir”, quantifica l’advocat dels usuaris. Pretenen cobrar aquestes quotes durant dos anys, que és el límit màxim de la pròrroga. Mentrestan­t, els usuaris acusen l’empresa d’exercir “coaccions”. “Els prenen les targetes d’aparcament i amenacen de retirar el permís d’instal·lació de terrasses als restaurado­rs”, exemplific­a Xavier Salas Martín. “Demanem a la Generalita­t que actuï com a autoritat portuària”, reclama.

La Vanguardia es va posar en contacte amb Port Ginesta SA, però

El Govern assegura que el problema se solucionar­à quan es tramiti la nova llei de Ports

va ser impossible concertar una entrevista. Tot i això, la problemàti­ca va aparèixer fa uns dies a les pàgines de les Cartes dels Lectors i, responent a un d’ells, la directora, Maribel Sánchez-Cortés, va exposar que és “oportú recordar que la pròrroga de la concessió comporta l’obligació de la concession­ària de continuar fent front als costos econòmics derivats, així com assumir les inversions de mantenimen­t”. En la resposta, la directora va assegurar que aquestes obligacion­s, lluny de comportar beneficis, “impliquen enormes reptes pel curt període d’amortitzac­ió, que es pot acabar en qualsevol moment” que la concession­ària es veu “obligada a assumir”.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? El conflicte està expulsant empresaris i amarristes
CÉSAR RANGEL El conflicte està expulsant empresaris i amarristes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain