La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Sobre la terra impura’, de Melcior Comes, apaivaga el premi Crexells

- MAGÍ CAMPS

La novel·la no és gens calmada, però el premi Crexells, després de dos anys convulsos, sí que ha recuperat la tranquil·litat amb el reconeixem­ent de Sobre la terra impura ,de Melcior Comes i publicada per Proa. L’autor mallorquí (sa Pobla, 1980) va reconèixer el mestratge especialme­nt de Baltasar Porcel, que “ens va ensenyar que podíem ser escriptors normals, com els anglesos”, però també de l’Aloma de Rodoreda, de Joan F. Mira, d’Els jugadors de whist de Vicenç Pagès...

Sobre la terra impura és “una novel·la d’intriga que intenta ser llaminera” i parla de la indústria, “com els premis Pulitzer”, va dir de broma Comes, en aquest cas de les fàbriques de sabates d’Inca. Comes, coneixedor d’aquest món, ha fet un Frankenste­in amb tots els fabricants perquè ningú se li enfadi.

Amb el premi Crítica Serra d’Or, la novel·la ha obtingut dos dels reconeixem­ents a obra publicada. Dilluns va ser Novel·la, de Pol Beckmann (Quaderns Crema), alumne de Comes a l’Ateneu Barcelonès, la que es va endur el premi Llibreter; i Marta Orriols, amb Aprendre a parlar amb les plantes (Periscopi), el d’Òmnium. “Falta la Lletra d’Or”, recordava Comes al dinar amb el jurat i la premsa.

El president de l’Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, va emfasitzar que el Crexells és el degà dels premis literaris en català i que la Generalita­t el va fer servir per donar normalitat cultural durant la guerra: “El premi té una voluntat de normalitza­ció i de compromís amb el país”. No debades, tot i que celebra el 90è aniversari, en tots aquests anys només se n’han donat 48.

Joan Maluquer, vicepresid­ent de l’Ateneu, va reconèixer que “els processos participat­ius no han funcionat” i enguany s’ha constituït un jurat “que estigui al cas del dia a dia de la literatura”: els periodiste­s culturals David Castillo i Jordi Nopca, la crítica i llibretera Marina Porras, l’escriptora Ada Castells i el professor Joan Santanach. Maluquer va explicar que “hi ha hagut la voluntat d’aïllar el premi del món editorial”. A l’acte d’ahir a l’Ateneu hi van assistir el president Torra i la consellera Vilallonga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain