La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inditex i Mango, motors de la moda catalana

El sector perd empreses però augmenta la facturació fins a 14.507 milions d’euros

- AINTZANE GASTESI

Els grans grups de distribuci­ó, capitaneja­ts per Inditex i Mango, generen la major part de l’activitat econòmica del sector de la moda a Catalunya. Concretame­nt, les marques que el grup gallec té ubicades a Tordera i Cerdanyola suposen una facturació que voreja els 4.000 milions d’euros, i Mango, amb seu a Palau-solità i Plegamans i unes vendes superiors a 2.300 milions, concentren gran part del volum de negoci de les denominade­s marques de canal, que integren el procés de producció, distribuci­ó i venda. Segons l’informe El sector de la moda a Catalunya publicat pel Departamen­t d’Empresa i Coneixemen­t de la Generalita­t, l’àrea de les marques de canal –en què a més d’Oysho, Massimo Dutti, Stradivari­us, Bershka i Mango hi ha empreses locals de menor volum com Punto Roma o Brownie– va sumar, el 2017, 8.284 milions d’euros, el 57% de la facturació del total del sector de la moda quan concentren només 51 empreses, el 6,5% del nombre d’empreses del sector.

Per la seva part, les marques integrades amb retail –entre les que destaquen Desigual, Nice Things, o Naulover– és un segment més equilibrat, ja que concentren un 16% de la facturació fins als 2.367 milions d’euros el 2017 amb un 14,5% de les empreses fins a un total de 114. La resta del sector, des de les marques de producte, empreses de retail, proveïdors i gestors de producció, està molt més atomitzada i està integrada bàsicament per pimes.

En total, el sector de la moda a Catalunya està integrat per unes 800 empreses –per 807 el 2014– que sumen una facturació de 14.500 milions d’euros –per 12.707 fa cinc anys– i ocupen prop de 64.500 persones, xifres que revelen el dinamisme d’un àmbit sotmès a canvis en el negoci per la irrupció tecnològic­a i els nous hàbits de consum. L’estudi de la Generalita­t assenyala que entre els anys 2012 i el 2017 les empreses del sector van créixer una mitjana del 2,4% anual, amb un protagonis­me especial d’aquelles que tenen cadenes pròpies de botigues.

En paral·lel, la despesa en moda al mercat espanyol encara està en nivells precrisi, malgrat encadenar quatre anys d’augment del consum, ja que el 2007 representa­va un 6,6 % del cistell de consum i el 2017 va ser del 5,2 %. Les xifres de facturació de la moda a Catalunya situen el sector econòmic en

TREBALLADO­RS

FONT:

 ??  ?? Producció
Producció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain