La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fed no toca els tipus però suggereix retallades per les “incerteses”

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Malgrat els avisos del president Donald Trump, la Reserva Federal (Fed) va mantenir ahir els tipus d’interès en la mateixa franja, entre el 2,25% i el 2,5%. Tot i això, hi ha canvis. No només perquè va rebaixar ahir en una dècima del 2% a l’1,9% la projecció de creixement de l’economia per al 2020 –mentre va reiterar el 2,11% per a aquest any–, sinó perquè va incloure en el seu comunicat una variant en el llenguatge que situa en un horitzó proper, possibleme­nt en la reunió de juliol, la primera retallada dels tipus en més d’una dècada, des del 2008.

Aquesta variant està en els matisos. En la nota de la Fed ha desaparegu­t la paraula “paciència” i ara en el seu comunicat i en la conferènci­a de premsa del president del banc central dels Estats Units, Jerome Powell, es parla obertament d’“incerteses” en les projeccion­s de creixement. Si la Fed no mou fitxa encara –vuit dels consellers aposten per una o més retallades en el que queda d’any– és perquè continua constatant una “expansió sostinguda”, un mercat laboral fort i una inflació controlada.

Encara predomina una visió optimista. Però des de la reunió del març han sorgit dubtes, Trump va augmentar el seu interès a posar més aranzels a la Xina mentre les negociacio­ns s’estancaven. I va alimentar una idea semblant amb Mèxic, per bé que després la va aparcar. Aquests episodis han provocat que els negocis perdessin confiança, que els inversors retrocedei­xin i que la perspectiv­a de creixement econòmic no només es refredi sinó que reculi, d’acord amb aquesta nova projecció de la Fed.

Les apostes fins ahir estaven a favor de la continuïta­t del preu del diner, sobretot en espera de la reunió del G-20 al Japó de la propera setmana i l’anunci de Trump que allà es trobarà amb el seu homòleg xinès Xi Jinping. Això ofereix la perspectiv­a que la guerra comercial, que posa en perill l’estabilita­t mundial, pugui ser controlada.

Dimarts, en vigília del comunicat, li van preguntar a Trump si pensava reemplaçar Powell. No va descartar fer fora la persona que ell havia elegit. “Ja veurem què fa”, va respondre. I va afegir que vol que la Fed sigui “un camp de joc anivellat”. Bloomberg va informar aquesta setmana que la Casa Blanca es va plantejar forçar la marxa de Powell al febrer. Arran d’aquesta pressió, Jerome Powell ja havia advertit que el banc central no té en compte considerac­ions polítiques quan pren les seves decisions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain