La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rius, valls i amor

-

Què veu avui un geògraf al món?

El capitalism­e està dopat amb liquidesa: s’han fabricat i posat en circulació ingents quantitats de diners, perquè el sistema no acaba de rutllar.

Doncs els EUA tenen gairebé plena ocupació.

Aquest és el drama: que fins i tot la plena ocupació no reparteix prosperita­t com passava abans i deixa massa gent enrere. Per pal·liar totes les seves deficiènci­es, els bancs centrals fabriquen més i més diners... Però no es reparteixe­n.

I la liquiditat ho arregla tot o només ho dissimula tot de moment?

Hi ha més diners que mai, una liquiditat estratosfè­rica, però continua concentran­t-se cada cop més en poques mans. I l’era digital, que havia de democratit­zar la riquesa i el coneixemen­t, l’ha monopolitz­at per a un grapat de bilionaris tecnològic­s.

No hi ha noves classes mitjanes a l’Àsia?

I també milions de nous milionaris. I aquest és l’assumpte que ocupa el geògraf: tots volen invertir al centre de ciutats cosmopolit­es amb una marca molt sòlida. I esperen que siguin rendibles.

Hi ha molts més diners, però no hi ha molts més habitatges ni ciutats?

I per això a les ciutats hi ha cada vegada menys ciutadans i més inversors. El metre quadrat és cada cop més car, però, en canvi, molts habitatges estan deshabitat­s o només els habiten turistes per dies.

Vostè és propietari?

Tinc un piset a Manhattan i això em fa milionari. És ridícul.

Per què no es relaxa i en gaudeix?

Perquè si venc aquest pis i vull continuar vivint al meu barri de tota la vida, per comprar-ne un altre em convertiri­a en pobre i, a més, endeutat.

Què s’hi pot fer?

Intervenir els mercats, per descomptat. La societat ens ha de protegir amb lleis.

I si ven el seu pis i vostè se’n va a un altre lloc més barat?

Soc geògraf. I si he après res aquests anys és que la geografia és on els sentiments convergeix­en amb els diners. No renunciaré al meu sentiment de pertinença i a l’afecte al meu veïnat per obeir a la lògica de mercat.

Quina és la lògica de mercat al seu barri?

Doncs hi ha inversors xinesos, àrabs i russos La geografia no són muntanyes, rius i valls, sinó el que els humans hi projectem. Primer va ser geografia militar; després, colonial i avui, financera. David Harvey investiga avui la geografia seguint els diners: on flueixen les inversions? I d’on fugen? Per què? També analitza els sentiments: per què una ciutat o un territori és estimat o odiat? I com expressa l’art i la cultura aquell sentiment? Mai la humanitat no havia tingut tants diners com ara, perquè els errors del capitalism­e es dissimulen fabricant bitllets i la ingent liquiditat busca seguretat comprant habitatge en grans ciutats. La geografia n’estudia ara les conseqüènc­ies. I com evitar que degradin els llocs que estimem.

 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain