La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump modera l’ardor guerrer

El president subratlla el fet “accidental” en l’atac a un dron per part de l’Iran

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La retòrica guerrera de Washington va pujar ahir de volum. Tot i això, el president Donald Trump va estar més contingut que els falcons del seu entorn davant la constància que l’Iran havia fet caure un dron dels Estats Units a l’estret d’Ormuz.

“Tinc la gran sensació que algú ha comès un error. Costa de creure que sigui intenciona­t. M’imagino un general o algú que va actuar pel seu compte, un estúpid”, considerac­ió amb què va suggerir que l’agressió no havia comptat amb la benedicció dels líders de la república islàmica. Les seves paraules van fer pensar que la Casa Blanca disposa de més informació sobre el que ha passat. La Guàrdia Revolucion­ària iraniana es va atribuir l’acció.

Les justificac­ions de Trump no impliquen que el Pentàgon no treballi en una represàlia. “Aviat sabreu si hi ha resposta militar”, va replicar Trump als periodiste­s. No va avançar res més “perquè d’aquestes coses no se’n parla”, i va reiterar, amb accent bel·licós, que “això no ho suportarem”. Però hi va introduir un matís. “No hi havia cap home o dona a l’aparell. Si hi hagués hagut algú, això marcaria una gran diferència”.

La Casa Blanca va convidar els líders del Congrés –inclosos els caps demòcrates a la Cambra Baixa, Nancy Pelosi, i al Senat, Chuck Summer– per aconseguir un consens en la resposta.

El llenguatge del president, d’un pas endavant i un altre enrere, contrasta amb altres pronunciam­ents enardits en aquest moment en què una petita espurna pot provocar un conflicte. “Si busquen brega, en tindran”, va dir el senador republicà Lindsay Graham.

Hi havia una creixent tensió ahir. La Guàrdia Revolucion­ària, el braç més radical de Teheran, va reconèixer que havia enviat “un clar missatge als Estats Units” de no permetre que es traspassin les línies vermelles, com la d’entrar al seu territori. “Estem preparats per a la guerra”, van afirmar.

50 Lloc on van fer caure el dron

Des de l’altre bàndol, el capità Bill Urban, portaveu del comandamen­t desplegat en aquella àrea, va recalcar que “ha estat un atac no provocat en un actiu de vigilància que operava a gran altura, en espai internacio­nal”.

Aquest nou incident no fa més que llançar gasolina al foc. Els Estats Units van acusar Teheran la setmana passada d’estar darrere de l’atac a dos vaixells petroliers. També va assenyalar la sospita que l’Iran va intentar fer caure dos dels seus avions no tripulats.

“L’Iran ha comès un greu error”, va escriure Trump en el seu tuit matinal. Aquesta frase carregada de desafiamen­t la va repetir després al despatx oval, quan va posar al costat del seu convidat, el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau.

“Aquest avió estava en aigües internacio­nals, clarament”, va assegurar. “Ho tenim documentat –va insistir–, científica­ment documentat, no només amb paraules”.

Va ser un primer intercanvi de declaracio­ns, en què Trudeau va expressar la seva “preocupaci­ó per l’escalada amb l’Iran” i la seva

Trump diu que tombar l’aparell va ser un error després d’una jornada plena de tensió

La Casa Blanca cita els líders del Congrés per consensuar una resposta

disposició a parlar amb els aliats de l’OTAN. Passats uns minuts, i després d’elogiar el nou pacte comercial amb els veïns del nord i del sud, Trump va tornar a la qüestió del dia i va semblar rebaixar l’ardor guerrer de part dels seus assessors i amics, com ara Graham.

“No, no del tot. En realitat, en molts casos és al contrari”, va contestar quan se li va preguntar si havia de frenar els seus col·laboradors. “Vull sortir de totes aquestes guerres sense sentit, vaig fer la campanya electoral amb aquesta premissa, vull sortir-ne”, va remarcar. Però, en un pas més, va afegir: “Això és una altra arruga, una nova mosca a l’ungüent, fer caure un dron. I aquest país no es quedarà de braços plegats”.

Els Estats Units van trencar el pacte nuclear que l’Iran va firmar amb diversos països i que el president Obama va capitaneja­r. Des d’aquella ruptura, l’escalada del conflicte ha estat constant. Joe Biden, vicepresid­ent amb Obama i ara aspirant demòcrata a les eleccions del 2020, va qualificar l’estratègia de Trump de desastre.

“Hem de saber com protegir els nostres interessos”, va intervenir Pelosi. La màxima autoritat de l’oposició demòcrata, que no creu que “el president vulgui anar a la guerra”, sí que va incidir que “vam perdre credibilit­at al sortir del pacte nuclear”.

Mentrestan­t, alts càrrecs de la Casa Blanca han creat alarma al Congrés en les seves compareixe­nces recents al vincular Teheran amb Al-Qaida. Les intervenci­ons de Mike Pompeo, secretari d’Estat, han fet pensar als demòcrates que l’Administra­ció vol aplanar el terreny per anar a la guerra amb l’Iran.

 ?? LT. COL. LESLIE PRATT / US AIR F / EFE ?? Un MQ1 Predator dels Estats Units sobrevola una localitzac­ió desconegud­a
LT. COL. LESLIE PRATT / US AIR F / EFE Un MQ1 Predator dels Estats Units sobrevola una localitzac­ió desconegud­a
 ??  ?? km
0
FONT: Google Earth
LV
km 0 FONT: Google Earth LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain