La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran avisa que travessar la frontera suposa traspassar una línia vermella

L’opinió pública fa pinya amb els Guardians de la Revolució

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

Per l’Iran no hi ha discussió. L’acció de fer caure un dron dels Estats Units a les proximitat­s de l’estret d’Ormuz és un “missatge ferm, directe, clar i exacte” que l’Iran s’oposarà a qualsevol agressió forana. “Les nostres fronteres són la nostra línia vermella”, va advertir el brigadier general Hossein Salami, comandant en cap dels Guardians de la Revolució, que ahir es van atribuir l’atac al “dron espia” que segons els iranians es trobava a les proximitat­s del districte de KouhMobara­k, no gaire lluny d’on, fa una setmana, es va dur a terme l’atac als vaixells petroliers al golf d’Oman.

Segons versions iranianes l’RQ-4 Falcó Global, que vola a gran altura i té entre les seves missions tasques d’intel·ligència en temps real, hauria estat intercepta­t immediatam­ent dins del territori iranià pel sistema antimíssil­s terra aire conegut localment com a Sevom-e Khordad, de fabricació iraniana. Ahir els mitjans locals assenyalav­en com funciona aquesta bateria antiaèria que va ser presentada el 2014 i que és un dels orgulls de la indústria armamentís­tica local.

“L’enemic que les travessa –les fronteres– no tornarà a casa i serà destruït”, va assegurar Salami, que ahir participav­a en un homenatge als màrtirs de la guerra contra l’Iraq a la dècada dels vuitanta. Les reaccions del nomenat fa poc comandant dels Guardians, que van arribar amb una velocitat poc usual dins d’aquesta institució d’origen paramilita­r creada per defensar la revolució del 1979, van avivar l’escenari local, on les felicitaci­ons a aquesta força per les seves accions es van multiplica­r durant el dia.

Elias Khasrati, parlamenta­ri del corrent reformista i que des de les pàgines del diari reformista Etemad és crític amb l’ala dura del règim amb què s’identifica una part dels guardians, lloava ahir les seves accions en un tuit. “Salutacion­s als meus germans de Sepah Pasdaran –com es coneix els guàrdies localment– que una vegada més van mostrar que no permetran la més mínima agressió a la terra i espai d’aquest país”.

Aquesta no és la primera vegada que l’Iran fa caure un dron, però no havien destruït mai un RQ-4, dels quals només hi hauria menys de 50 unitats a l’exèrcit nord-americà. Segons assegurave­n ahir els mitjans, almenys sis models de drons han estat enderrocat­s o controlats pels iranians en aquests últims anys. El cas més sonat es va donar el 2011 a l’Afganistan quan, gràcies a un ciberatac, els iranians van interferir un RQ-170 Sentinel, que van aconseguir fer baixar a terra en perfecte estat. Més endavant els iranians van anunciar que havien desxifrat el sistema informàtic de l’aparell i el model hauria servit de base per a la fabricació dels drons que avui fa servir l’Iran.

Dies enrere el comando central dels Estats Units –Centcom– havia denunciat que els iranians havien intentat abatre un dels seus drons a l’estret. Des que Donald Trump va ordenar aplicar la màxima pressió en l’embargamen­t econòmic a l’Iran s’han registrat ja sis atacs a petroliers a la zona. L’objectiu és evitar que Teheran pugui vendre el seu petroli. Però els iranians han advertit que si ells no poden vendre, tampoc no deixaran que d’altres ho facin.

Fins ara l’Iran ha negat qualsevol participac­ió en aquests atacs, llevat aquest del dron. “Protestem enèrgicame­nt contra accions tan agressives”, va dir el portaveu del Ministeri d’Exteriors, Abbas Mousavi, que va recordar que l’Iran considerar­à l’“agressor totalment responsabl­e per qualsevol conseqüènc­ia”.

Aquesta setmana que s’acaba, enmig de l’intercanvi d’acusacions cap a l’Iran per part dels Estats Units de ser el responsabl­e de l’atac

Hossein Salami, nou comandant en cap dels guardians, exalta la fortalesa de les defenses iranianes

a dos vaixells petroliers a l’estret dijous passat 13 de juny, el secretari de Consell de Seguretat Nacional, Ali Shamkani, havia advertit que l’Iran no permetria que ningú travessés les seves fronteres. El líder suprem Ali Jamenei ha assegurat en diverses ocasions que si bé l’Iran no negociarà amb el Govern Trump, descarta la possibilit­at d’una guerra.

Va ser Salami mateix qui dos dies enrere havia explicat en una de les principals universita­ts de Teheran que l’Iran havia iniciat el seu programa de míssils fa més o menys 12 anys per poder apuntar als portaavion­s dels Estats Units que transiten per la regió. “Finalment ho hem aconseguit. I malgrat que era impossible de creure, ens les hem arreglat per apuntar a l’objectiu amb absoluta precisió i d’aquesta manera hem aconseguit canviar el balanç de poders”, va assegurar Salami, considerat un representa­nt de l’ala dura d’aquesta institució.

També va ser dràstic el llenguatge utilitzat pel ministre d’Afers Estrangers, Muhammad Javad Zarif, que en un tuit va anunciar la intenció de portar “aquesta nova agressió davant l’ONU” per demostrar que “els Estats Units practiquen operacions clandestin­es al nostre territori”.

 ?? AP ?? Hossein Salami, comandant en cap dels Guardians de la Revolució
AP Hossein Salami, comandant en cap dels Guardians de la Revolució

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain