La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xoc entre França i Alemanya pels nomenament­s europeus

Merkel manté el seu suport a un Manfred Weber cada vegada més debilitat

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

“És més fàcil escollir un Papa”, va sentenciar el primer ministre irlandès Leo Varadkar, en una frase que il·lustra les dificultat­s per obtenir fumata blanca quan es tracta del repartimen­t de càrrecs a les institucio­ns europees. I al tancament d’aquesta edició, la falta d’acord li donava en principi la raó.

A mitja tarda, qui dirigeix les negociacio­ns, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, també va refredar les expectativ­es. “Ahir era prudentmen­t optimista. Avui soc més prudent que optimista”, va ser el joc de paraules amb què va acompanyar un tuit amb la foto de la seva reunió amb dos dels grans protagonis­tes, dos que, en aquest tema, estan obertament enfrontats, la cancellera Angela Merkel i el president francès, Emmanuel Macron.

Merkel manté el seu suport al Spitzenkan­didat dels populars europeus, Manfred Weber, malgrat que la seva situació és cada vegada més feble. El penúltim cop el va rebre ahir dels grups socialista i liberal al Parlament Europeu, que li van comunicar formalment i en persona que no el votarien. No “em sorprèn” aquesta decisió de dos grups polítics del Parlament, va afegir el president Macron, en la seva lluita particular contra Weber i en particular i contra el sistema dels Spitzenkan­didaten que representa. “Manfred Weber no té manifestam­ent majoria al Parlament”, va reblar el clau la secretària d’Estat francesa per a Afers Europeus, Amélie de Montchalin.

Per la seva part, Merkel, sempre més discreta, va apuntar dubtes que l’acord fos possible de moment. “Queden encara alguns problemes –va dir la cancellera– pot ser que no aconseguim un resultat avui”. El cert és que no és només Weber, són tots els populars els que han fet pinya entorn del seu candidat, la qual cosa col·loca el debat en un punt difícil i crispat. Conscients d’aquesta pedra que s’ha incrustat en l’eix franco-alemany i que amenaça d’augmentar de mida, París intenta treure ferro a la discrepànc­ia. Fonts franceses afirmaven ahir a la nit que “no hi ha tensions” entre França i Alemanya sobre aquest tema.

Així va començar, doncs, la reunió per al repartimen­t dels càrrecs, amb el pessimisme regnant en l’ambient. “Les pròximes 24 hores seran molt dinàmiques”, va pronostica­r dimecres un alt funcionari de la UE. I, certament, de dinamisme no en va faltar.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va ser dels més actius, amb una agenda que va començar a les vuit del matí amb un dinar amb els altres cinc coordinado­rs de les tres famílies polítiques, el portuguès António Costa pels socialiste­s, l’holandès Mark Rutte i el belga Charles Michel pels liberals, i el croat Andrej Plenkovic i el letó Krisjanis Karins, pels populars; per després mantenir una trobada amb Macron i Costa, i acabar a la reunió dels socialiste­s europeus. I per descomptat, també Merkel i Macron van mantenir una reunió de mitja hora.

Eren els contactes previs abans de començar la cimera de la UE. A l’entrada, Sánchez es va manifestar a favor del sistema de Spitzenkad­idaten, però el seu candidat no és l’alemany Weber, sinó l’holandès Timmermans. “La persona que ha de ser elegida és la que tingui més suport, primer dins del Consell, i en segon lloc, al Parlament Europeu –va dir Sánchez–. Tant de bo que arribem a un acord avui o demà, perquè crec que és important transmetre un missatge d’estabilita­t, d’acord, de certesa, a l’opinió pública europea”.

La data límit que s’han marcat els 28 per decidir és el 2 de juliol, quan es constituei­x el Parlament i, per tant la data en què s’elegirà el seu president. Com que aquesta figura forma part dels quatre noms a elegir, els presidents de la Comissió, el Consell, el Parlament, i l’Alt Representa­nt, és important tancar abans un acord global .Vistes les diferèncie­s, ja plana la possibilit­at de convocar una nova cimera el 30 de juny.

Els grups socialista i liberal del Parlament van comunicar a Weber que no el votarien

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Angela Merkel conversant amb Pedro Sánchez en un moment de la cimera iniciada ahir a Brussel·les
OLIVIER HOSLET / EFE Angela Merkel conversant amb Pedro Sánchez en un moment de la cimera iniciada ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain