La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els països de l’Est bloquegen la data del 2050 per a la neutralita­t climàtica

- J. MASDEU Brussel·les

L’objectiu 2050 va estar a prop d’aconseguir-se, amb una gran majoria de països de la Unió Europea pressionan­t per establir aquesta data com el moment en què Europa aconseguir­ia la neutralita­t climàtica, és a dir, que es reduiria a zero l’emissió neta de gasos d’efecte hivernacle. Va estar a prop, però finalment no va ser possible. Ho va impedir l’oposició d’un grup reduït de països de l’Est, entre els quals Polònia, Hongria i la República Txeca, que no van acceptar el compromís. L’acord va acabar en una nota a peu de pàgina que una majoria d’estats expressen el seu suport a la data en qüestió.

El fracàs d’ahir no impedeix de constatar que l’avenç en aquest terreny ha estat espectacul­ar en les últimes setmanes. Al maig, a la cimera de Sibiu, a Romania, eren només deu països els que donaven suport a aquesta data, però un per un han anat sumant més suports. Un dels principals va ser els últims dies el d’Alemanya, un dels grans que assumia el nou objectiu.

Un canvi fonamental és que fins i tot els països més reticents ja no s’oposen al concepte, a l’objectiu, sinó a la manera d’aconseguir-lo, ja que parteixen de posicions molt diferents i que condicione­n molt l’esforç que es demana. És el cas de Polònia, per a la qual, amb la seva dependènci­a del carbó com a font d’energia, les dificultat­s seran molt més importants que les d’altres països. “El més interessan­t és que ha deixat de ser un tema discutible políticame­nt. Està assumit”, van dir fonts europees.

Per facilitar l’acceptació dels països de l’Est, l’esborrany de les conclusion­s tenia molt en compte aquestes dificultat­s. Preveia encarregar els treballs per fixar les condicions i els incentius per assegurar aquesta transició per arribar a la neutralita­t climàtica el 2050, respectant les circumstàn­cies de cada país i el seu dret a establir el seu mix energètic. Un redactat per facilitar el consens però que incloïa un element clau, la data del 2050. No va ser possible.

Fins ara, l’objectiu fixat i acceptat per la Unió Europea és una reducció del 40% d’emissions per al 2030, i precisamen­t, aquest dimarts, un informe de la Comissió Europea va demanar més esforços a tots els països per aconseguir-ho. L’anàlisi de Brussel·les considera que la majoria estan en la bona via per aconseguir-ho, però que es requereixe­n esforços complement­aris. En concret, situa Espanya entre els cinc països amb una plans més avançats. També des de la Comissió van insistir que l’objectiu 2030 no era contradict­ori, sinó perfectame­nt compatible, amb el més ambiciós d’arribar a la neutralita­t climàtica el 2050.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain