La Vanguardia (Català-1ª edició)

Xi Jinping i Kim Jong-un es reuneixen a Pyonyang

La trobada es va celebrar amb un ull posat en Donald Trump

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

El president xinès, Xi Jinping, va ser rebut ahir a Pyongyang amb una salva de 21 canonades, van deixar anar centenars de globus i desenes de milers de persones el van aclamar al seu pas amb cotxe descapotab­le pels carrers de la capital nord-coreana.

Aquestes imatges simbolitze­n la importànci­a que el règim de Kim Jong-un atorga a la primera visita d’un líder del país veí en els últims 14 anys i la millora de la relació entre dos mandataris que fins fa poc més d’un any semblaven evitar-se.

Coincidint amb el 70è aniversari de l’establimen­t de relacions diplomàtiq­ues entre els dos estats, la trobada es va produir en un moment delicat per als seus respectius presidents. Xi està immers en una dura batalla comercial i tecnològic­a amb els Estats Units, i es reunirà amb el seu president, Donald Trump, la setmana que ve a la cimera del G-20 al Japó.

Per la seva part, Kim ha pogut veure com les converses amb Washington sobre el desarmamen­t nuclear s’han estancat des de l’estrepitós fracàs de la cimera de Hanoi del febrer passat, mentre que les sancions de l’ONU continuen ofegant la seva economia.

En aquesta situació, cadascú pretén treure de la trobada rèdits que beneficiïn els seus propis interessos. A Xi, la visita li serveix per recordar a Trump que continua sent un interlocut­or indispensa­ble en el diàleg sobre desarmamen­t amb Corea del Nord, una carta que podria esgrimir durant les converses comercials entre els dos gegants.

Mentrestan­t, Kim li permet mostrar que continua comptant amb aliats de pes i reforça els seus lligams amb el seu soci comercial més important, una Xina que és vital per a la seva economia i de la qual espera certa relaxació en l’aplicació de les sancions.

A Xi, que va viatjar amb la seva dona, Peng Liyuan, i el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, els esperaven a peu de pista Kim i la seva dona, Ri Sol-ju, amb unes 10.000 persones congregade­s a l’aeroport “agitant flors, cantant alegres consignes” i llançant “aclamacion­s eixordador­es”, segons va descriure l’agència estatal xinesa Xinhua.

Més tard, Kim Jong-un va manifestar que el seu país havia fet grans esforços “per evitar tensions”, però que no han rebut “respostes positives”, fent referència a la ruptura del diàleg que es va produir al Vietnam.

La vigília Xi havia publicat un inusual article d’opinió al diari nord-coreà Rodong Sinmun en què donava suport explícitam­ent a Pyongyang i deia que estava disposat a dissenyar “un gran pla conjuntame­nt amb Corea del Nord per aconseguir una pau permanent a la regió”. El text va afegir també que “passi el que passi en l’escena internacio­nal, la Xina donarà suport fermament al president Kim (...) i al poble nordcoreà”. Els dos estats comunistes mantenen una llarga i estreta relació diplomàtic­a no exempta de sotragades que va entrar en fase de congelació durant els primers anys de Kim al comandamen­t per les seves nombroses proves de míssils i nuclears.

Aquella situació va millorar quan Pyongyang va completar el seu programa armamentís­tic i va començar a obrir-se el 2018, primer a Seül i després a Washington. Des d’aleshores, aquests dos líders s’han reunit en cinc ocasions.

Xi es presenta com un interlocut­or essencial en les converses sobre el desarmamen­t amb Corea del Nord

 ?? CCTV / AFP ?? Xi Jinping donant la mà a Kim Jong-un
CCTV / AFP Xi Jinping donant la mà a Kim Jong-un

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain