La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin critica els EUA per intentar “frenar” la Xina utilitzant Huawei

La UE ha perdut més que Rússia en l’intercanvi de sancions, afirma

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Rússia no pensa intervenir en la guerra econòmica que mantenen els Estats Units i la Xina, però el seu president, Vladímir Putin, creu que des de Washington estan pressionan­t Pequín per frenar el seu creixement, com han fet amb Moscou per mitjà de sancions econòmique­s. El cap del Kremlin va assegurar ahir que Washington està posant en pràctica una política de contenció contra el gegant asiàtic amb mètodes no comercials, i va posar com a exemple el cas Huawei.

En el programa anual de preguntes i respostes Línia directa amb Vladímir Putin, el dirigent rus va denunciar que els EUA intentin frenar l’empenta econòmica i política de Pequín. I es va preguntar: “L’atac a Huawei, d’on ve i per què? Només té un sentit, contenir el desenvolup­ament de la Xina, que s’ha convertit en un competidor global de l’altra potència global: els EUA”.

El mes passat els EUA van incloure la multinacio­nal xinesa en una llista negra per ser sospitosa d’espionatge, i ja no pot vendre equips tecnològic­s i col·laborar amb empreses del país. Segons va dir recentment el president de Huawei, Ren Zhengfei, l’empresa no podrà aconseguir el 2019 i el 2020 el creixement de 30.000 milions de dòlars que esperava.

Putin va criticar que els EUA utilitzin mètodes de lluita no comercials. I va comparar la guerra aranzelàri­a entre Washington i Pequín amb les sancions que pateix Rússia per l’annexió de Crimea des de fa cinc anys. Moscou sempre ha argumentat que l’objectiu real de les sancions era frenar el seu creixement econòmic i que si no hagués existit el contenciós amb Ucraïna, els EUA n’haurien trobat un altre.

Però segons Putin, Rússia ha aconseguit superar les sancions que li van imposar tant els EUA com els seus socis occidental­s, inclosa la Unió Europea. Va reconèixer que des del 2014 aquelles sancions li han suposat a Rússia un cost de 50.000 milions de dòlars. Però va assegurar que la UE ha perdut més.

El líder rus va dir que les sancions han encoratjat Moscou a llançar la seva pròpia producció de motors de vaixells i altres productes industrial­s clau, i desenvolup­ar el seu sector agrícola. Va dir que les exportacio­ns agrícoles de Rússia van superar els 25.000 milions l’any passat i que continuara­n creixent.

Malgrat tot, al Kremlin no perden l’esperança d’acostar-se a la Casa Blanca. Tot i que va assenyalar que les pròximes eleccions als EUA poden complicar encara més les relacions amb Rússia, Putin va dir que estava disposat a parlar amb el seu homòleg dels Estats Units, Donald Trump, “si la part americana hi mostra interès”. Anteriorme­nt Trump va expressar la seva esperança de trobar-se a la cimera del G-20 d’Osaka (Japó), a finals de mes.

En la seva marató televisiva, que Putin fa cada any des del 2001, el president rus contesta preguntes de tota mena, la majoria sobre temes locals. Ahir Putin, a qui es presenta com un líder que es preocupa i resol els problemes dels russos corrents, va contestar en poc més de quatre hores 81 preguntes. Més d’un milió i mig de persones van enviar les seves preguntes per telèfon, vídeo o correu electrònic.

El cap del Kremlin, disposat a parlar amb Trump, “si ell vol”, potser a la pròxima cimera del G-20

 ?? SPUTNIK / REUTERS ?? El president rus, Vladímir Putin, durant la seva maratonian­a compareixe­nça televisiva, ahir
SPUTNIK / REUTERS El president rus, Vladímir Putin, durant la seva maratonian­a compareixe­nça televisiva, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain