La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova vida per als ‘sampietrin­i’

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Els sampietrin­i són un símbol de la identitat de Roma des de fa segles, però ara en desapareix­eran d’alguns dels carrers més importants de la capital italiana. La contestada alcaldessa Virginia Raggi, del Moviment 5 Estrelles, ha anunciat recentment el projecte de la seva administra­ció per retirar les cèlebres llambordes que embelleixe­n gran part de Roma dels carrers amb més trànsit i substituir-les per asfalt.

L’Ajuntament ho ha batejat com el pla Sampietrin­i: un esforç municipal per traslladar les llambordes de gairebé 70 grans carrers, on pateixen del pes dels milers de cotxes i vells autobusos que circulen diàriament, a d’altres de més petits on només els trepitjara­n els vianants.

Els sampietrin­i –que reben aquest nom perquè es van col·locar per primera vegada a la plaça de Sant Pere– són llambordes quadrades que van néixer sota el pontificat de Sixt V al segle XVI. Al principi van representa­r una revolució per millorar el trànsit de carruatges. Com que estaven col·locades

amb fines escletxes entre elles permetien filtrar l’aigua i eren adequades per cobrir espais irregulars. Però avui dia, amb el caos diari de la capital italiana, per a molts s’han tornat un malson. Els taxistes les veuen com les causants de totes les punxades de rodes, són un calvari per a les motos i els ciclistes, i els seus pitjors enemics fins i tot diuen que els moviments dels sampietrin­i alliberen pols que embruta els carrers i afecta els pulmons. També preocupen a qui porta talons alts. Per tot això, Raggi va proposar recentment la seva solució: per evitar ensopegade­s val més deixar a casa els talons d’agulla. “N’hi ha prou amb dur uns talons una mica més amples”, va assegurar l’alcaldessa grillina fa unes setmanes.

El problema que veu la seva administra­ció és que la manutenció dels sampietrin­i és molt més cara que la de l’asfalt normal, uns 212 euros per metre quadrat, i l’Ajuntament de Roma, amb un deute monumental estimat en uns 12.000 milions d’euros, no pot fer-se’n càrrec. Els sampietrin­i només es fabriquen de roques volcànique­s al massís Albà, al sud de Roma, i al voltant de la ciutat etrusca de Volterra, al nord de la capital. Tradiciona­lment es col·locaven a mà, i fins i tot hi havia la figura dels selciatori, treballado­rs especialit­zats en una tècnica artesanal per posarlos sense fer malbé la pedra amb una maça de fusta. Fonts del Campidogli­o raonen que mantenir els sampietrin­i costa tres vegades més que l’asfalt, per la qual cosa calia pensar en una solució més pràctica per a artèries amb molt trànsit com la Via Nazionale. Les llambordes sobrants aniran a uns 113 carrers, sobretot al centre històric, com la Via Condotti, als peus de la Piazza Spagna, o la Via del Corso, el carrer més comercial, que volen que sigui per als vianants.

“El pla té en compte les noves exigències de la ciutat, creant una homogeneït­at a les àrees del centre històric i en aquelles que tenen més trànsit de vehicles. Els sampietrin­i retirats també es podran fer servir per embellir altres zones, places o carrers de la ciutat”, va explicar Raggi en la roda de premsa de presentaci­ó del seu pla ambiciós, celebrada als Museus Capitolins.

La cura dels sampietrin­i ha estat sempre una arma llancívola entre els polítics, i fins i tot el 2015, l’assessor d’Obres Públiques de l’Ajuntament, Maurizio Pucci, va proposar vendre’ls per fer caixa i deslliurar-se dels perills automobilí­stics.

Les primeres obres començaran els propers mesos, però podrien durar anys. Això amoïna els romans, que veuen que encara podria empitjorar més el trànsit de la capital. Roma està més caòtica que mai, ja que fa mesos que estacions principals de metro com Barberini o Repubblica estan tancades per problemes a les escales mecàniques, i amb el mal estat dels autobusos, moltes vegades no hi ha cap altre remei que el transport privat. “La que ens faltava: més obres, com si no hi hagués prou trànsit al matí”, protesta en Filippo, un comercial romà que es mou cada dia en furgoneta.

Roma retirarà les cèlebres llambordes d’alguns dels carrers més transitats de la ciutat

L’Ajuntament vol estalviar: mantenir els ‘sampietrin­i’ costa tres vegades més que l’asfalt

 ?? FILIPPO MONTEFORTE / AFP ?? Cars de mantenir. Sampietrin­i retirats de la plaça Venezia, al centre de Roma, objecte de la remodelaci­ó
del paviment
FILIPPO MONTEFORTE / AFP Cars de mantenir. Sampietrin­i retirats de la plaça Venezia, al centre de Roma, objecte de la remodelaci­ó del paviment
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain