La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron manté la pressió sobre Rivera malgrat el suport dels liberals

L’Elisi desmenteix cap mena d’aval a l’estratègia de pactes de Ciutadans a Espanya

- IÑAKI ELLAKURÍA

La delegació de Ciutadans que ahir va anar a Brussel·les, on Albert Rivera es va reunir i va rebre el suport del grup dels liberals a l’Eurocambra (Renovar Europa), entre els quals hi ha el partit d’Emmanuel Macron, va quedar estupefact­a i descol·locada quan es va assabentar de la nova envestida del Govern francès. Tant per la seva contundènc­ia com per la seva reiteració, ja que se sumava a diversos missatges transmesos els últims dies des del cercle del president francès contra l’estratègia de pactes dels taronges amb el PP a Andalusia i Madrid, amb el suport de Vox.

Escassos minuts després que Rivera es fotografié­s amb els liberals europeus, situat en un lloc protagonis­ta –al centre amb l’aspirant a presidir la Comissió Europea Margrethe Vestager– molt significat­iu en la conjuntura actual, i que mantingués una reunió amb el secretari general del partit de Macron, Stanislas Guerini, fonts del palau de l’Elisi que van requerir l’anonimat negaven cap tipus de suport, “ni en públic ni en privat”, a la seva estratègia d’acords polítics. Així mateix, un portaveu de Macron present a Brussel·les va afegir: “França no ha transmès cap missatge en aquest sentit”. L’Executiu francès –és difícil trobar el precedent d’un govern europeu comentant i criticant un partit d’un altre país pels seus pactes locals– responia així a les declaracio­ns que Rivera havia fet just arribar a Brussel·les: “Crec que Macron i el Govern (francès)... Parlem amb l’Elisi directamen­t i han dit just el contrari, que donen suport als nostres pactes; ens han felicitat fins i tot a Andalusia i en els acords que estem aconseguin­t”.

El desmentime­nt de França va ser una altra bufetada, potser la més dura fins ara, i va obligar Cs a matisar poc després les paraules del seu líder, assegurant que s’havia referit a En Marxa, tant al partit com a la seva delegació europea, i “no a Macron com a president de la República”. A més a més, Cs va posar l’accent a la reunió que Rivera va mantenir a la capital europea amb el secretari general del partit macronista.

“Tant Guerini com Macron han reafirmat la seva excel·lent disposició a col·laborar al si del grup europeu Renovar Europa en plena sintonia per canviar Europa també des de les institucio­ns comunitàri­es”, va assenyalar Cs, que va destacar com a exemple de bona sintonia amb la seva família europea el fet que Luis Garicano hagi estat escollit vicepresid­ent econòmic del grup parlamenta­ri. Aquest argument de Cs va quedar reforçat pel president de Renovar Europa, l’ex-primer ministre romanès Dacian Ciolos, que va declarar: “Tenim plena confiança en els nostres col·legues de Cs, que respecten i sostenen els valors que compartim en el nostre grup”.

En aquest sentit, fonts de Cs sostenen que és la mà de Pedro Sánchez la que està al darrere dels atacs de París. Veritat o no, ahir el PSOE es va afanyar a destacar el desmentime­nt dels francesos i a utilitzar-lo per atacar Rivera i afegir pressió perquè s’aparti del PP i Vox i faciliti la investidur­a. “Ni aplaudimen­ts ni felicitaci­ó. La diplomàcia francesa desmunta les fal·làcies amb què Rivera intenta blanquejar el seu acostament a Vox. Ni Macron ni ningú a Europa pot entendre que un partit que diu que és liberal empoderi l’extrema dreta a Espanya”, va dir el secretari general socialista, José Luis Ábalos.

L’eix Macron-Sánchez, a què aquesta setmana s’ha afegit Manuel Valls com a ariet avantatjat, continua pressionan­t el líder de Cs, un obstacle per als seus plans en diferents latituds geogràfiqu­es. Després dels resultats de les eleccions generals a Espanya i les europees, el president del Govern espanyol s’ha convertit en el referent de la socialdemo­cràcia al Vell Continent, i Macron –que només té set eurodiputa­ts– l’ha escollit com a líder prioritari en la seva aposta de renovació del projecte i les institucio­ns europees.

Aquest canvi de parella ha posat en crisi la relació d’En Marxa i Cs i està accentuant les seves diferèncie­s. Si Rivera necessita el suport, malgrat que sigui de manera indirecta, de Vox per poder estar en governs de coalició amb el PP i guanyar poder institucio­nal, Macron, molt qüestionat a França per la crisi de les armilles grogues ,hade continuar estant al capdavant contra l’extrema dreta europea davant l’emergència de Marine Le Pen, que fa perillar la seva reelecció.

Una altra forta discrepànc­ia és la resistènci­a de Rivera –que suma forces amb el grup liberal, el popular i alguns socialiste­s, amb la cancellera Angela Merkel de fons– contra l’intent de Macron de carregar-se el procés d’elecció (Spitzenkan­didat) del president de la Comissió Europea.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain