La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esquerra tanca un acord i fa fora els nacionalis­tes del govern canari

L’entesa, que donarà la presidènci­a al PSOE, priva Sánchez del suport de CC

- SILVIA FERNÁNDEZ CARMEN DEL RIEGO

El pacte “progressis­ta i del canvi” es va imposar ahir a les Canàries i convertirà el líder dels socialiste­s de les illes, Ángel Víctor Torres, en el nou president del govern autonòmic. L’acord fa fora del poder els nacionalis­tes de Coalició Canària (CC) per primera vegada en gairebé tres decennis i implica que els seus dos escons al Congrés deixen de comptar a favor de la investidur­a de Pedro Sánchez.

L’elecció de Torres serà possible gràcies al suport del seu grup (25 diputats), Nova Canàries (5), Podem (4) i l’Agrupació Socialista de La Gomera (ASG, 3). Les quatre forces polítiques van tancar a Tenerife un acord de govern que serà firmat i presentat demà.

El líder d’ASG, Casimiro Curbelo, ha estat clau per inclinar la balança cap al pacte d’esquerres, que obre una nova etapa política a l’arxipèlag canari. El pacte envia a l’oposició CC, que feia 26 anys que ocupava al poder.

CC es va fundar el 1993 de la unió de les extintes Agrupacion­s d’Independen­ts de les Canàries (AIC), que van entrar a l’executiu autonòmic el 1991 en un pacte amb el PSOE que va fer president Jerónimo Saavedra. Dos anys després van expulsar els socialiste­s de l’executiu presentant una moció de censura, i va néixer CC, on s’ha mantingut durant gairebé tres dècades. Ara els nacionalis­tes passen per primera vegada a la història a l’oposició, fet que explica els intents fins a l’últim minut de tancar un acord amb PP i Cs.

El desallotja­ment de CC per un pacte orquestrat pel PSOE ara allunya el suport de les dues diputades nacionalis­tes canàries a la investidur­a de Pedro Sánchez. Ana Oramas indicava fa uns dies que el que va passar a les Canàries estava al marge de Madrid. La seva única línia vermella per avalar Sánchez era

El Partit Popular i Ciutadans segellen pactes per governar a Castella i Lleó i a Múrcia

un acord amb Podem, però llavors res no preveia el canvi a l’arxipèlag.

I, si el PSOE s’ha assegurat les Canàries, el PP ha firmat en les últimes hores acords amb Ciutadans que li garanteixe­n les presidènci­es de Castella i Lleó i Múrcia. Són acords programàti­cs i de composició de les meses dels seus parlaments. Una vegada formades les Corts de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, PP i Ciutadans negociaran la composició dels governs, més fàcil en el cas de Castella i Lleó, atès que el PP no necessita Vox per assolir la majoria absoluta, mentre que a Múrcia la suma de PP i Cs es va quedar a un escó d’aquesta majoria absoluta. L’acord de Castella i Lleó deixa clar que el president serà el candidat del PP, i el vicepresid­ent, l’aspirant de Ciutadans.

Seran les dues primeres autonomies que cauen del costat del PP, amb la qual cosa Pablo Casado es garanteix mantenir bona part del poder territoria­l. Ja va perdre La Rioja, que governava des del 1995, ja que la suma de PSOE i Unides Podem donen la majoria absoluta. Castella i Lleó és simbòlica per al PP, perquè aquí José María Aznar va començar la carrera política que el va portar a la Moncloa.

 ?? CRISTÓBAL GARCÍA / EFE ?? El socialista Ángel Víctor Torres (segon per la dreta) serà el nou president de les Canàries
CRISTÓBAL GARCÍA / EFE El socialista Ángel Víctor Torres (segon per la dreta) serà el nou president de les Canàries

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain