La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bárcenas i Cospedal topen per la caixa B davant el jutge

L’extresorer acusa el PP de destruir-li el material informàtic

- CARLOTA GUINDAL

L’extresorer del PP Luis Bárcenas i l’ex-secretària general del partit María Dolores de Cospedal van protagonit­zar ahir un nou enfrontame­nt al judici per la destrucció dels ordinadors del primer. Tots dos es van llançar acusacions i retrets mutus en les seves declaracio­ns com a testimonis en el procés judicial que s’està celebrant en un jutjat madrileny.

Mentre que Bárcenas va assegurar que als seus ordinadors hi havia totes les dades de la caixa B del PP, Cospedal no només ho va negar, sinó que va mantenir que no hi havia res. Diverses acusacions populars han assegut al banc dels acusats l’advocat de la formació, l’informàtic i una extresorer­a per haver esborrat tota la informació que Bárcenas guardava als seus equips.

Segons Cospedal va explicar a la seva declaració, quan al gener del 2013 se sap que Bárcenas amaga diversos milions d’euros en comptes suïssos, “es veu que la presumpció d’innocència no va enlloc”. L’extresorer ja estava imputat en el cas de corrupció conegut com a Gürtel, malgrat la seva implicació era molt tangencial fins que van aparèixer els comptes a Suïssa.

Segons la versió tant de Cospedal com de l’advocat acusat, Alberto Durán, en aquell moment es va prohibir l’entrada de Bárcenas a la seu del PP. Totes les seves coses es van guardar en capses per tornar-les-hi, excepte els ordinadors que eren propietat, segons Cospedal i Durán, de la formació.

Paral·lelament a aquest inici de conflicte entre el PP i Bárcenas van sortir a la llum els coneguts com a papers de Bárcenas amb la caixa B del PP. El jutge de

L’exdirigent popular nega que donés l’ordre d’esborrar els ordinadors

El partit continua al banc dels acusats, tot i que la Fiscalia no exerceix l’acusació

l’Audiència Nacional Pablo Ruz va començar una investigac­ió i va reclamar al partit, aleshores liderat per l’expresiden­t Mariano Rajoy, els dispositiu­s informàtic­s de Bárcenas, però van arribar al jutjat esborrats. Va ser llavors quan el jutge d’instrucció va posar en marxa una investigac­ió per possibles delictes informàtic­s i encobrimen­t.

Malgrat que la Fiscalia no acusa cap dels acusats, un jutge de Madrid ha decidit mantenir-los al banc dels acusats per l’impuls de les diverses acusacions populars.

Cospedal va negar en la seva declaració com a testimoni que ella donés l’ordre d’esborrar els ordinadors. “No és la meva funció”, va etzibar. Aquesta responsabi­litat la va assumir l’advocat Durán, que va explicar en el seu interrogat­ori com a acusat que ell va donar l’ordre d’esborrar els dispositiu­s informàtic­s, però sempre basant-se en el protocol que obliga a esborrar quan un ordinador deixa de ser utilitzat per un treballado­r i ha de passar a un altre.

El cap dels serveis jurídics del PP va negar totes les acusacions i va afirmar que els tres ordinadors que Bárcenas va deixar a la seu del PP quan va ser acomiadat l’any 2013 eren buits.

A més a més, el lletrat va afirmar que totes aquestes acusacions per part de Bárcenas tenen com a origen un plet laboral, en què l’extresorer reclamava una indemnitza­ció de 600.000 euros. Segons va explicar, quan van començar els problemes amb Bárcenas després d’acomiadar-lo es va posar en coneixemen­t de Cospedal. La seva línia de defensa va ser que, després que se sabés a través de la premsa que Bárcenas amagava una fortuna a Suïssa, es va decidir impedir que entrés a la seu del PP per evitar l’escàndol.

El lletrat va ordenar que es guardessin totes les seves coses en capses i les enviessin a l’exque

 ??  ?? Cospedal arribant ahir als jutjats penals de Madrid
Cospedal arribant ahir als jutjats penals de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain