La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ex-número dos d’Interior, implicat en el cas Villarejo

Martínez, darrere del robatori de documentac­ió a Bárcenas

- C. GUINDAL

El cas Villarejo ja apuntala la implicació del secretari d’Estat de Seguretat a l’època del ministre Jorge Fernández Díaz, Francisco Martínez, per haver ordenat un dispositiu parapolici­al per robar documentac­ió a l’extresorer del PP Luis Bárcenas. Un dels comissaris implicats en aquesta operació va assenyalar directamen­t Martínez, dades que han estat corroborad­es amb altres proves aportades a la causa, segons informen fonts jurídiques a La Vanguardia. Entre la informació que es tracta, hi ha diverses reunions de l’exdiputat popular amb l’excomissar­i empresonat José Manuel Villarejo.

El comissari Enrique García Castaño, àlies el Gordo, va assegurar davant el jutge, en el marc de l’operació Kitchen, que es va pagar el xofer de Bárcenas amb fons públics per robar documentac­ió de l’extresorer. L’objectiu principal era saber de quines dades disposava que poguessin afectar el llavors president del govern, Mariano Rajoy. Malgrat que Bárcenas havia estat tresorer i gerent del PP durant dècades, una guerra oberta amb la formació, que va acabar acomiadant-lo, va encendre totes les alarmes al partit per la informació sensible acumulada per l’extresorer que podria implicar directamen­t el seu president.

Això va portar a organitzar una operació, en què van participar Villarejo i altres comandamen­ts policials, com García Castaño. Aquest últim ha decidit confessar una part dels fets. Així, va reconèixer que amb fons reservats es va comprar un ordinador portàtil amb l’únic objectiu que el llavors número dos d’Interior tingués accés a la informació robada a Bárcenas, compra que efectivame­nt ha estat corroborad­a pel jutjat.

A més, el Gordo va assegurar que el xofer Sergio Ríos va sostreure els telèfons mòbils de l’extresorer del PP i els va lliurar a dos agents perquè en fessin una còpia en una cafeteria madrilenya.

La unitat d’afers interns de la Policia Nacional ha pres declaració a aquests dos agents, que han ratificat la versió del comissari. Segons fonts jurídiques, el seu relat ve a avalar altres dades aportades per García Castaño que impliquen directamen­t Martínez.

Segons aquestes mateixes fonts, el jutge encarregat del cas, Manuel García Castellón, procedirà a practicar una altra bateria de diligèncie­s abans de dir definitiva­ment el futur judicial de l’exsecretar­i d’Estat, ara lletrat de les Corts Generals. A part de les noves dades que puguin aparèixer, s’han detectat diverses reunions entre Martínez i Villarejo que demostrari­en la seva confiança. A més, hi ha nombroses trucades entre el llavors número dos d’Interior i el comissari, entre el 2013 i el 2015.

 ?? DANI DUCH ?? Francisco Martínez
DANI DUCH Francisco Martínez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain