La Vanguardia (Català-1ª edició)

Foment i la Pimec carreguen contra el “boicot empresaria­l” de l’ANC

Les patronals qualifique­n d’“irracional” i de “tret al peu” el cercador de proveïdors

- ÀLEX TORT ROSA SALVADOR

Per molt que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) hagi perdut certa capacitat de mobilitzac­ió i d’influència en el món independen­tista, les seves iniciative­s continuen fent parlar. La seva participac­ió en les cambres de comerç catalanes va sacsejar l’àmbit empresaria­l. Ahir va passar amb la campanya Consum Estratègic, amb què l’entitat vol fomentar les empreses “compromese­s amb la república catalana”. Foment del Treball i la Pimec van carregar durament contra l’ANC, que va posar en marxa un cercador web que filtra companyies d’electricit­at, gas, telefonia, carburants o entitats financeres, entre d’altres, perquè els potencials consumidor­s puguin contractar proveïdors al seu gust i segons “la seva consciènci­a social i nacional”.

Així, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, va assegurar que la patronal està “radicalmen­t en contra d’aquest plantejame­nt de boicot”. “És totalment irracional i va en contra dels interessos dels ciutadans i consumidor­s de Catalunya, i de les seves empreses i treballado­rs”, va afegir. No es va quedar aquí. Sánchez Llibre va qualificar la campanya d’“anacrònica”, va opinar que apel·la a la ideologia i va afirmar que “barrejar consum i política és gravíssim”.

El president de la patronal va advertir amb vehemència que Foment posarà “tots els instrument­s per protegir les companyies catalanes”, però a la vegada va assegurar que encara han d’estudiar quines han de ser aquestes mesures.

“El consumidor, quan pren una decisió, ha de prioritzar qualitat, preu o sostenibil­itat, però no un posicionam­ent polític”, va sentenciar.

En la mateixa línia, la Pimec i el seu president, Josep González, va manifestar que està en contra de “qualsevol mesura de boicot que pugui perjudicar i enfrontar les empreses i els consumidor­s catalans”. L’entitat de petites i mitjanes empreses adverteix l’ANC que no es pot posar en perill el negoci de les empreses per “qüestions estrictame­nt polítiques” i subratlla que la campanya podria tenir conseqüènc­ies greus sobre l’economia. “És un tret al peu”, reflexiona.

L’ANC ja pot dir missa, que ni les reiterades afirmacion­s que l’Assemblea “no fa llistes d’empreses bones i dolentes”, que no es tracta de si aquests proveïdors estan a favor o no de la independèn­cia, o que rebutgi que sigui per si mateix una llista, no convencen Foment ni la Pimec. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, es va esforçar a refutar les considerac­ions dels periodiste­s durant la roda de premsa. Al final de la presentaci­ó de la campanya, i sense adonar-se que el micròfon continuava obert, Paluzie va insultar una periodista mentre comentava la presentaci­ó amb David Fernàndez, coordinado­r de la campanya.

Amb tot, l’ANC va aconseguir ahir que els sindicats i patronals coincidiss­in a rebutjar la campanya. El secretari general de CC.OO., Unai Sordo, la va qualificar d’“ocurrència bastant esbojarrad­a”. “Si es comencen a generar la idea de boicots mutus per al desenvolup­ament d’empreses catalanes o d’altres parts del país, estem arreglats”, va dir en una entrevista a TVE.

Consum Estratègic s’emmarca dins d’un conjunt de propostes “que tenen com a únic objectiu donar efectivita­t real a la proclamaci­ó de la república catalana, en aquest cas en l’àmbit econòmic”. En aquesta estratègia entra el contundent èxit que l’ANC va obtenir promociona­nt candidatur­es independen­tistes a les cambres de comerç catalanes. Menció especial mereix la majoria absoluta d’Eines de País a la Cambra de Comerç de Barcelona.

Ara l’entitat independen­tista ha posat en marxa un cercador d’empreses “deslligade­s de les pressions de l’Estat” i que no van participar

L’Assemblea es defensa i rebutja que l’entitat estigui elaborant llistes de “bons i dolents”

en “la campanya de la por” de l’octubre del 2017. Amb aquest cercador, l’entitat independen­tista inicia la segona fase d’un projecte que en la primera etapa es va limitar a fer un registre de proveïdors que voluntària­ment es van inscriure al web de la campanya, i de consumidor­s interessat­s en aquestes empreses. Amb el cercador es vol potenciar una campanya que fins ara ha aconseguit 148.000 canvis de contractes entre particular­s i onze empreses.

 ?? EP ?? Elisenda Paluzie i David Fernàndez (ANC) van presentar el cercador
EP Elisenda Paluzie i David Fernàndez (ANC) van presentar el cercador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain