La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal exclou la justícia europea del cas Junqueras

Un informe demana al Suprem que no consulti Luxemburg

- JOSÉ MARÍA BRUNET

La Fiscalia va demanar ahir al Tribunal Suprem (TS) que mantingui la decisió de no permetre l’acreditaci­ó d’Oriol Junqueras com a eurodiputa­t i que no consulti sobre el seu cas, perquè no cal, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). La petició que es presentés la consulta, o qüestió prejudicia­l, al Tribunal de Luxemburg, la va dur a terme la defensa de Junqueras, perquè estima que el Suprem no ha aplicat correctame­nt les previsions del Parlament Europeu sobre des de quin moment un eurodiputa­t electe gaudeix d’immunitat.

Si el Suprem hagués acceptat que Junqueras té aquesta prerrogati­va, hauria hagut de demanar a l’Eurocambra un permís, o suplicator­i, per prosseguir el procés penal contra l’exvicepres­ident, una causa que ara està pendent de sentència. Tot això hauria impedit, per tant, la prossecuci­ó del procedimen­t i eventualme­nt hauria pogut traduir-se en la impossibil­itat de dictar la sentència, si el Parlament Europeu no hagués concedit el suplicator­i.

Després de ponderar tots els factors i interessos concurrent­s, el TS va concloure que era precís denegar el permís perquè Junqueras acudís a la Junta Electoral Central (JEC) a fi de tramitar la seva acreditaci­ó com a eurodiputa­t. Després del recurs de l’exvicepres­ident, la Fiscalia ha donat suport a aquest criteri.

La tesi dels fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena és que el Suprem va limitar “temporalme­nt” el dret de participac­ió política de Junqueras, però afegeixen que ho va fer “per preservar finalitats constituci­onalment legítimes” –l’assegurame­nt del procés penal–, partint de la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). L’informe sosté que la decisió del Suprem implica “l’obertura d’un parèntesi interrupti­u” i “no suposa el menyscapte de l’adquisició de titularita­t del dret, sinó que es limita a ajornar el seu veritable i efectiu reconeixem­ent”. La JEC, al seu torn, va declarar ahir vacants els escons de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín, i va excloure la possibilit­at que l’expresiden­t tramiti la seva acreditaci­ó de manera no presencial.

El Suprem haurà de pronunciar-se definitiva­ment sobre el recurs de Junqueras, però abans resoldrà probableme­nt sobre les peticions de les defenses perquè els presos del cas 1-O surtin en llibertat, una vegada que ha acabat el judici. El criteri dominant a l’Alt Tribunal és que continua existint risc de fuga, i en vista de les manifestac­ions fetes pels processats a l’exercici del dret a l’última paraula, també de reiteració delictiva.

 ?? TRIBUNAL SUPREM / EFE ?? Oriol Junqueras durant el seu al·legat final al judici de l’1-O al Suprem
TRIBUNAL SUPREM / EFE Oriol Junqueras durant el seu al·legat final al judici de l’1-O al Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain