La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indemnitza­ció per presó preventiva

-

EL Tribunal Constituci­onal ha anul·lat una part del precepte legal que limitava les indemnitza­cions de l’Estat als presos preventius absolts. Amb això els amplia a tots el dret de ser rescabalat­s pels perjudicis ocasionats per una decisió judicial d’aquesta mena. A partir d’ara no hi haurà distinció entre els presos preventius segons els motius que porten a aquesta situació d’absolució o sobreseïme­nt a l’hora de percebre la reparació econòmica. En aquest sentit, l’Alt Tribunal elimina la condició que l’absolució s’hagi produït “per inexistènc­ia del fet imputat” i “per aquesta mateixa causa” que figura a l’article 294.1 de la llei orgànica del Poder Judicial.

Va ser el mateix ple del Tribunal Constituci­onal, a instàncies d’una vintena de reclamacio­ns que tenia pendents, el que va plantejar una qüestió interna d’inconstitu­cionalitat. Són pocs casos els que es veuran beneficiat­s per aquesta decisió dels magistrats, ja que la sentència no té efectes retroactiu­s, però suposa posar fi a la injustícia que es cometia fins ara deixant sense compensaci­ó el dany causat a innocents per una decisió judicial sense base adequada.

El mateix Tribunal reconeix en aquest sentit que la distinció entre uns motius d’absolució i uns altres vulnera els articles 14 i 24.2 de la Constituci­ó, que regulen

la igualtat davant la llei i la protecció judicial dels drets i la presumpció d’innocència.

Un dels beneficiat­s per aquesta sentència del Tribunal Constituci­onal serà l’expresiden­t del Barça Sandro Rosell, encara pendent d’un procés en curs, que no va ser absolt per inexistènc­ia dels fets dels quals se l’acusava, sinó per falta de proves. Sense la modificaci­ó de la llei, en conseqüènc­ia, no hauria tingut dret a la indemnitza­ció que ara li correspond­rà pels més de sis-cents dies que va estar injustific­adament a la presó. El Govern i el Parlament espanyols, a partir d’ara, hauran de regular la nova situació per establir com calcular els perjudicis ocasionats. La indemnitza­ció als presos preventius que són absolts, no obstant, sempre serà insuficien­t per compensar el dany causat per la injusta privació de llibertat.

En qualsevol cas, com hem dit en altres ocasions, cal posar l’accent en el rigor excessiu amb què s’aplica a Espanya la presó preventiva. L’ocasió és oportuna per reclamar una vegada més que la justícia flexibilit­zi els criteris d’aplicació d’aquesta figura i, així, evitar condemnes de facto a innocents. Aquest tipus de privació de llibertat ha de ser sempre un últim recurs per al qual, a més, existeixen mesures cautelars menys lesives com l’arrest domiciliar­i o la fiança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain