La Vanguardia (Català-1ª edició)

No vull perdre l’esperança

- Josep Antoni Duran Lleida

Quan determinad­es notícies sobre el procés independen­tista eclipsen l’esperança, convé manllevar la metàfora d’Ovidi en què l’esperança fa que el nàufrag agiti els braços enmig de les aigües, encara que no es vegi terra per cap banda. Continuo tenint en l’horitzó la convicció que recuperar la convivènci­a, el respecte i el diàleg entre nosaltres i el conjunt d’Espanya és l’única manera de superar l’enquistat conflicte que avui esterilitz­a la nostra societat.

És cert que en concloure el judici del Tribunal Suprem amb l’al·legat final dels processats els sentiments han tornat a emergir a flor de pell, originant un nou neguit i nous desacords. Fa molt de temps que la majoria dels dirigents polítics han desatès la seva obligació de procurar l’equilibri entre la passió i la raó. Una vegada i una altra cal recordar Max Weber i l’ètica de la responsabi­litat com l’única acomodable al pluralisme, mentre que, al contrari, l’ètica de les conviccion­s promou un comportame­nt polític radical allunyat de la transacció i de l’acord.

Però el final del judici també aporta oxigen a l’esperança. Correspon ara als jutges deliberar sobre si hi ha hagut o no vulneració de drets fonamental­s (s’ha d’anotar que les reivindica­cions sobre presumptes vulneracio­ns d’aquests drets ja han rebut tres bufetades jurídiques al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg). I a partir dels fets que considerin provats, hauran de determinar si aquests constituei­xen delicte o no i quina tipificaci­ó encaixa amb el prescrit en el nostre Codi Penal. I pel bé de tots, ho haurien de fer procurant que les seves opinions i decisió final no siguin conegudes sinó a través del text de la sentència. (Un dels factors que van desprestig­iar més el Tribunal Constituci­onal, que va resoldre els recursos contra l’Estatut de Catalunya del 2006, van ser les permanents filtracion­s sobre les opinions personals i circumstàn­cies no sempre jurídiques que motivaven el seu criteri).

No correspon als jutges fer política. Com no és atribut dels polítics dictar justícia. Als jutges els correspon aplicar el dret amb tots els in dubio pro reo que correspong­uin, el principi de taxativita­t dels tipus penals i

la interdicci­ó de la seva interpreta­ció analògica. Sabent a més que, sigui quin sigui el contingut de la seva decisió, no satisfarà ni els que busquen la revenja, que no significar­à mai justícia, ni els que irresponsa­blement continuen mantenint, sense cap contrició, que la vulneració de la Constituci­ó i de l’Estatut no mereix ser jutjada ni sancionada.

Amb la sentència, la política hauria de recuperar la paraula que no hauria d’haver perdut mai. A la política li correspon administra­r les conseqüènc­ies de la decisió judicial. Després d’acatar i respectar el dictamen del Suprem, la política haurà de valorar i escollir (que l’exercici de la política no implica cap altra cosa) entre possibles i diverses sortides. Entre les quals, l’indult, que pot ser tramitat per una proposició no de llei, o la modificaci­ó del Codi Penal amb efectes retroactiu­s, mitjançant una proposició de llei. De tota manera, una sortida o l’altra requereix una certa col·laboració dels afectats i dels seus supporters. O sigui, que no estaria malament que es deixessin ajudar! Òbviament, dir “no em penedeixo de res” i “ho tornaria fer” no és que ajudi gaire precisamen­t. I no ho fa, particular­ment, quan aquestes manifestac­ions les fan persones que exercien càrrecs públics i als quals les seves defenses els reconeixen ser responsabl­es, com a mínim, de desobedièn­cia. Per no parlar de l’enèsim exercici d’irresponsa­bilitat manifesta de l’inqualific­able Torra, quan en seu parlamentà­ria afirmava: “Ho tornarem a fer, és clar que sí”.

I, per descomptat, seria important que l’impuls d’aquestes mesures no es presenti davant l’opinió pública com a fruit d’una maniobra partidària tributària de suports parlamenta­ris. I és aquí, una vegada més, quan agito els braços de l’esperança del nàufrag d’Ovidi. I ho faig sabent que assistim a una doble competició: l’existent al si de l’independen­tisme i la instal·lada a la dreta espanyola. Uns i altres autoconsid­erats defensors de les seves pàtries –cadascú la seva i diferents– han de demostrar ara la fermesa del seu patriotism­e i distingir entre l’interès pel vot partidista i l’interès per un futur col·lectiu de convivènci­a i mutu reconeixem­ent sota l’imperi de la llei.

Els pactes municipals a Catalunya també obren la porta a l’esperança. És veritat que a Barcelona no hi haurà un govern transversa­l que permeti trencar la dinàmica de blocs, però en altres ciutats augmenta la transversa­litat amb governs integrats per comuns, socialiste­s i independen­tistes. És una mostra que a escala local es van recomponen­t alguns consensos o es va tancant la bretxa entre independen­tistes i no independen­tistes. És un cop de realitat que aporta aire fresc a la confiança. En aquest context, resulten útils les paraules d’Antonio Machado: “Si és bo viure, encara és millor somiar, però el millor de tot és despertar”. Són un cant a l’esperança que no hauríem de perdre.

agressiu

Amb la sentència dictada, la política hauria de recuperar la paraula que no hauria d’haver perdut mai

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ??
ÓSCAR ASTROMUJOF­F

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain