La Vanguardia (Català-1ª edició)

Visca els ancians!

-

Gairebé una fabulació: tots coneixem algú que encara estima aquella dona certament crepuscula­r. Ell fins i tot la desitja, la respecta, s’enyora en ella... però en realitat la recorda; recorda el que va ser, el que tots dos van ser. Un recorregut llarg. Es recorda a si mateix. La memòria i poc més. O poc menys. A plom cau la pèrdua, les pèrdues que es converteix­en, com la infantesa, en la veritable pàtria emocional quan ja gairebé desapareix­en tots els projectes, les expectativ­es. L’horitzó, el futur anunciant el nores. El blanc. El zero. El temps ja mai més no serà un bon aliat quan ens posem en la secreta autonarrac­ió de les nostres vides. Uf! La societat ho posa difícil.

Ens veiem des de fora. Ell la veu des de

J.-P. VILADECANS, fora, ella el veu a ell des de fora. Es veuen llunyans, a la vorera del calendari. Els veiem llunyans. Senten nostàlgia d’imatges, dates i celebracio­ns. Els queda el seu màxim botí: la memòria. La foto fixa de la nostra sobirania íntima, el material consubstan­cial a les biografies. Es recorden, ella i ell, amb una millor relació amb el seu esquelet, els seus músculs, les seves articulaci­ons. Amb el seu cos: la Moleskine de tots els seus esdevenime­nts vitals. El cos. Ai el cos! La bitàcola de les conteses amoroses. Com quan seguien Lucreci: “Els amants volen menjar-se l’un a l’altre. Ho creuen possible. Embogeixen”. (Anys després Andrés Estellés va escriure una cosa semblant).

En el braille de la pell, les arrugues, els plecs i el desgast, tota la commemorac­ió d’una vida. El seu punt i coma. El seu punt i a part. Al microscopi, rastres i emocions, rutes antigues i els seus vestigis. A l’escorça, a la pell, la memòria particular.

La vellesa i el seu perfil positiu. Tinc davant la guia Com quedar-se casa quan s’és ancià, que publica la Comunitat de Sant Egidi. Una ajuda per al sector de la tercera edat més penalitzat, les persones malaltes, soles, pobres... Els més pessimiste­s tenen arguments per tornar a creure en l’ésser humà. La Comunitat la presenta amb un logo que, sota el perfil del signe de la victòria –la ve baixa, ja saben–, porta la llegenda: “Visca els ancians!”. Així, sense més, sense complexos. Ni eufemismes. Pluja de maig.

Ell i ella, els citats més amunt, personatge­s d’una il·lustració, junts o per separat, i tot un gran col·lectiu d’ancians són el nostre pòsit. Els fonaments de la tribu. El veritable patrimoni. I la nostra obligació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain