La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com més honestos, més rics

Els científics analitzen de què depèn el civisme dels ciutadans

- JOSEP CORBELLA Com més fred, millor. Malalties infecciose­s. Jo, jo, jo... Ai, la família! Tradició democràtic­a.

El rànquing d’honestedat per països mostra que el comportame­nt dels ciutadans s’associa amb el nivell de riquesa. Tot i això, les dades no aclareixen si l’honestedat afavoreix la riquesa o viceversa. Per entendre més bé les correlacio­ns, els investigad­ors han analitzat múltiples variables que revelen associacio­ns sorprenent­s.

Com més lluny de l’equador és un país i com més fred hi fa, més probable és que els ciutadans actuïn de manera honesta. Els autors de la investigac­ió proposen a Science, com a hipòtesi, que “les condicions geogràfiqu­es i climàtique­s podrien haver influït en les interaccio­ns socials i la cooperació en societats preindustr­ials; (...) la confiança i la cooperació podrien haver facilitat la transició de societats agrícoles a economies de mercat, que es basen en interaccio­ns amb membres externs al grup”.

La investigac­ió revela que als països que han tingut més malalties infecciose­s al llarg de la història els ciutadans tenen menys tendència a tornar les carteres perdudes. L’efecte es podria deure al fet que “les comunitats d’aquestes regions potser eren menys propenses a interactua­r amb desconegut­s per prevenir infeccions i van adoptar normes col·lectives limitades al grup més pròxim”.

Quan l’ús del pronom personal és opcional a la llengua materna (com en català, en què tant es pot dir “llegeixo” com “jo llegeixo”), els ciutadans tendeixen a ser menys honestos que quan és obligatori (com en anglès: “I read”). El pronom personal, escriuen els investigad­ors, “distingeix la persona del seu entorn, cosa que reforça valors sobre l’autonomia personal i la responsabi­litat”, que “treballs anteriors han relacionat amb comportame­nts morals”.

A les cultures on les relacions familiars són més fortes se solen tornar menys les carteres perdudes a desconegut­s. De nou, el fenomen s’atribueix al fet que en aquestes cultures les normes de cooperació prioritzen el nucli familiar i tendeixen a excloure desconegut­s.

Els països amb més anys de tradició democràtic­a i amb institucio­ns que limiten els abusos de poder –per exemple, mitjançant la separació entre el poder executiu i el judicial– són els que han registrat taxes d’honestedat més altes en la investigac­ió. Dins de les democràcie­s, s’han registrat més comportame­nts cívics en sistemes de representa­ció proporcion­al on es busquen consensos i estan representa­des les minories que en sistemes de representa­ció directa on qui governa no té necessitat d’arribar a acords.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain