La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un noi se suïcida després de denunciar haver patit ‘bullying’

- JOKIN LECUMBERRI Bilbao

La sospita que al darrere del suïcidi d’un menor de 13 anys en un penya-segat basc hi ha el bullying cobra força. Després d’uns quants rumors sobre la situació escolar d’aquest jove, la consellera d’Educació del territori, Cristina Uriarte, va admetre ahir que la família del noi havia interposat una denúncia per assetjamen­t davant el seu departamen­t abans de canviar-lo d’escola per a aquest curs. “Es va intervenir i es van prendre mesures”, va assegurar Uriarte.

Els fets van tenir lloc diumenge a Getxo (Bizkaia), on es va perdre el rastre del menor des que va sortir del domicili familiar a les dues del migdia. Preocupats perquè no en tenien notícies, els seus pares van anar a la nit a la comissaria de la policia local per denunciar-ne la desaparici­ó.

El rastreig es va iniciar en aquell mateix moment, però la recerca nocturna va ser infructuos­a. L’endemà al matí, tot i això, dos agents i un helicòpter de l’Ertzaintza van trobar el cos sense vida del jove al fons del penya-segat de la Galea, a la mateixa localitat biscaïna. Els testimonis dels familiars i de les persones de l’entorn proper de seguida van apuntar a la hipòtesi del bullying com a inductor del suïcidi i de l’“infern” pel qual havia passat el noi. De fet, rebia tractament psicològic pels problemes derivats d’això.

L’assetjamen­t va tenir lloc presumptam­ent a l’escola Jado Compasión d’Erandio, on el menor va estar matriculat fins al curs passat. La situació va arribar a tal punt que els pares van decidir treure’l, amb els seus altres dos germans, de la institució i que seguís els seus estudis de l’ESO en un altre centre, on s’havia integrat sense problemes i tenia bones notes.

Com es va saber ahir, els pares havien posat els fets en coneixemen­t del Departamen­t d’Educació, que, segons va explicar la consellera, va activar el protocol d’actuació habitual en aquests casos i “va prendre mesures” malgrat que “no hi havia proves”. En aquest sentit, Uriarte, que va qualificar el que va passar de “tragèdia”, va recordar que l’actuació davant d’aquestes situacions es posa en marxa “sempre que hi hagi qualsevol dubte”. La direcció de l’escola Jado Compasión es va mostrar “commociona­da” per la notícia i va donar el con

dol a la família. Alhora, s’ha posat a disposició de la família també i de l’Ertzaintza per col·laborar en la investigac­ió.

Un dels últims casos que van arribar a la justícia va ser el de Diego González. El 14 d’octubre del 2015, aquest nen d’11 anys es va tirar al buit des d’un cinquè pis i va deixar una nota amb frases com “no aguanto anar a l’escola”. El tribunal va arxivar la denúncia dels pares perquè va entendre que no hi va haver ni assetjamen­t escolar ni sexual.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain