La Vanguardia (Català-1ª edició)

Chakir el Homrani

-

Avui al món, segons dades de l’Acnur, hi ha 68,5 milions de persones desplaçade­s forçadamen­t. Persones que han hagut de marxar de casa seva per les guerres, crisis alimentàri­es, pobresa... Amb tot, els països de l’hemisferi sud són els que acullen el 85% de les persones desplaçade­s.

L’Europa del drets socials que volem té la obligació d’assegurar l’acollida i el procés per a l’assoliment de la plena autonomia. Però, malauradam­ent, algunes decisions

CH. EL HOMRANI, preses pels vells Estats europeus com els acords amb Turquia, Líbia o els països del Sahel impedeixen l’arribada de persones refugiades mitjançant vies segures i, alhora, dificulten les tasques de salvament marítim a la Mediterràn­ia, cosa que deshumanit­za les persones refugiades. A aquesta realitat també s’hi suma una altra assignatur­a pendent de les polítiques europees: la capacitat d’oferir oportunita­ts als països d’origen perquè les persones puguin desenvolup­ar-se plenament.

En la Declaració Universal dels Drets Humans l’asil es configura com un dret bàsic de què pot gaudir qualsevol persona fora en cas de persecució. A casa nostra, la Generalita­t és qui té la competènci­a exclusiva en matèria del primer acolliment de les persones immigrades, que inclou les actuacions sociosanit­àries i d’orientació així com el desenvolup­ament de la política d’integració.

A Catalunya, doncs, fa temps que treballem per donar ajuda als refugiats com ho demostra la creació del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR). Malgrat això, l’Estat segueix posant bastons a les rodes al traspàs de recursos procedents de la Unió Europea sense els quals no podrem posar en marxa un nou sistema d’acolliment més eficient, més flexible i més personalit­zat.

Perquè aquesta és la voluntat d’un país obert a la diversitat cultural com el nostre i l’essència del programa català de refugi. Ajudar a fer un país que té l’oportunita­t de transforma­r la diversitat en prosperita­t i convivènci­a. Entenent-la com un valor positiu i com el fonament de la manifestac­ió massiva del 18 de febrer de 2017 a Barcelona sota el lema “Volem acollir”.

Amb tot, continuem treballant, però com? Doncs elaborant normativa que permeti acollir i assolir la plena autonomia social i econòmica a les persones refugiades. I, també, impulsant el programa de mentoria que pretén facilitar el coneixemen­t de l’entorn, l’aprenentat­ge de les llengües oficials a Catalunya, l’accés a la formació i l’ocupació, la creació d’una xarxa relacional i l’apropament a la cultura del país a les persones que arriben al nostre país. Avui tenim inscrites 2.902 persones i s’han constituït 144 tàndems a municipis com Manresa, Reus, Girona, Terrassa, Sabadell i Girona.

Malauradam­ent, la crisi humanitàri­a al món continua. Milers de persones segueixen fugint de la seva terra per por o fam i, des de l’Europa rica (i de vegades apàtica!), tenim el deure de respondre davant d’aquest fet amb polítiques d’acollida i protecció solvents. La dignitat i els drets humans ens hi obliguen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain