La Vanguardia (Català-1ª edició)

El saló de maquinària tèxtil penja el cartell de complet

La fira itinerant Itma ocupa durant una setmana tot el recinte firal de Gran Via, una fita només a l’abast del Mobile i l’Alimentari­a

- DAVID GUERRERO L’Hospitalet de Llobregat

Una màquina enorme de producció tèxtil que ha de menester un tràiler per moure-la a ella sola no té tant de glamur com l’últim model de telèfon mòbil. Passa el mateix amb els profession­als que observen amb atenció uns monstruoso­s aparells impossible­s de fotografia­r per evitar l’espionatge industrial. Són treballado­rs discrets amb un maletí a sobre que no es passegen amb la credencial penjant pels millors restaurant­s de la ciutat ni arriben en furgonetes negres als hotels de luxe com fan els del Mobile World Congress.

A diferència del congrés per antonomàsi­a de Barcelona, la fira de tecnologia tèxtil més important del món, l’Itma, ha arribat a la capital catalana sense fer soroll. I això que la xifra d’assistents profession­als (se’n preveuen 127.000) que acollirà fins al 26 de juny és superior a la del mateix Mobile (109.000) i pròxima a l’Alimentari­a (150.000), els altres dos salons juntament amb l’Itma que poden penjar-se la medalla d’omplir del tot el recinte firal de Gran Via de l’Hospitalet.

Una medalla que també pot lluir Barcelona perquè aquest congrés és itinerant i se celebra cada quatre anys en un lloc diferent. El procés de selecció de la seu és dur, una mica a l’estil d’uns Jocs Olímpics: es presenten unes candidatur­es i la patronal Cematex valora el recinte firal, l’allotjamen­t hoteler, el transport públic, etcètera, i a partir d’això trien el lloc. Tradiciona­lment s’ha mogut entre Milà, Hannover i París, però el 2011 s’hi va colar Barcelona i l’èxit va ser tan gran que després de passar per Milà el 2015 ha tornat a la capital catalana aquest any. El 2023 es tornarà a celebrar a la ciutat italiana de la moda, i l’associació espanyola ja somia a tornar a captar el congrés el 2027. “Hem fet un gran esforç per ser competitiu­s i continuare­m treballant per portar la fira una altra vegada”, va assegurar ahir Jordi Galtés, president de l’Amec Amtex, l’associació que aglutina la indústria de la maquinària tèxtil espanyola, una de les nou que formen part de l’entitat organitzad­ora del congrés.

Si es vol plantar cara a les altres seus habituals caldrà materialit­zar la construcci­ó del nou pavelló planificat per la Fira de Barcelona, amb el qual es vol retenir el Mobile més enllà del 2023, quan expira el contracte vigent. Aquesta suma de metres quadrats serà una condició imprescind­ible per tornar a acollir la Fira perquè aquest any ha calgut obligar els expositors a reduir un 5% els estands perquè no hi havia prou espai per a tothom. I, tot i això, s’ha quedat gent a fora malgrat

Els hotels i els apartament­s turístics també s’acosten a la plena ocupació durant el congrés

complir l’estricta condició imposada pels organitzad­ors, que només permet a les empreses participar com expositore­s si tenen alguna innovació en els seus aparells respecte a l’edició anterior. No només es tracta de grans telers per fer peces de roba. En conjunt, gairebé és el que menys es veu al saló. Parlem de fil de cosir per a cirurgians, malles per a la fruita, catifes, cordes... El ventall de productes és molt ampli.

L’organitzac­ió parla d’un impacte econòmic pròxim als 343 milions d’euros a l’àrea metropolit­ana. El Gremi d’Hotels de Barcelona confirma que està per sobre del 85% d’ocupació aquests dies, un nivell superior al que és habitual aquest moment de l’any, en què els desplaçame­nts per negocis van a la baixa i agafen el relleu els turistes. “L’Itma ha servit per allargar la temporada profession­al, que ja va ser molt bona a l’abril i al maig”, diu Manel Casals, director general del gremi.

Els apartament­s turístics també voregen la plena ocupació, per sobre d’un 95%, segons Enrique Alcántara, president de la patronal del sector, Apartur. A més, molts dels congressis­tes han vingut amb la família i allargaran l’estada uns dies per gaudir de la ciutat quan acabin la feina.

 ?? ÁNGELA SILVA ?? Totes les màquines exposades han de presentar alguna innovació respecte a l’edició anterior
ÁNGELA SILVA Totes les màquines exposades han de presentar alguna innovació respecte a l’edició anterior
 ?? ANGELA SILVA ?? Un congressis­ta analitza el funcioname­nt d’una de les màquines
ANGELA SILVA Un congressis­ta analitza el funcioname­nt d’una de les màquines

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain