La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya incinera un 43% dels difunts, un 77% més que fa deu anys

- PALOMA ARENÓS Mollet del Vallès

Incineraci­ó creixent, l’aposta per la sostenibil­itat en tot el servei funerari i un petit augment de les cerimònies laiques, tot i que continuen predominan­t les religioses. Aquest és el retrat ràpid del sector funerari de Catalunya que ahir va apuntar l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (Asfuncat), que aplega 45 companyies i que representa un 90% dels serveis que presten. Segons les últimes xifres del 2017, van gestionar més de 60.000 defuncions, de les quals un 43% (28.832) són incineraci­ons.

Al tanatori Monserdà de Mollet del Vallès el president de la patronal, Josep Maria Mons, va detallar que els 32 crematoris que hi ha a Catalunya ja fan gairebé 30.000 incineraci­ons anuals. Això suposa cinc punts més que la mitjana estatal i un 77% més que ara fa deu anys. El 2018 l’Asfuncat va gestionar 60.122 defuncions, de les quals 25.755 van ser incineraci­ons, i la resta, inhumacion­s (enterramen­ts) i trasllats. El sector preveu que el 2025 s’incinerin sis de cada deu difunts.

“Hi ha una clara aposta pel medi ambient, perquè oferim taüts ecològics, amb vernissos a l’aigua, perquè deixin el mínim de residus quan es crema. Hi ha un augment de vehicles elèctrics, tenim una àmplia oferta d’urnes biodegrada­bles (de cartró, bambú o fang) i creiem en l’eficiència energètica dels tanatoris, com el de Mollet”, va exemplific­ar amb el gerent de Monserdà, Marc Santos. Al seu costat, Xavier Poch, vicepresid­ent primer de l’Asfuncat; Jordi Viñas, vicepresid­ent segon, i Ana M. Gassió, secretària de l’associació.

Una altra tendència són les cerimònies laiques. “La proporció encara és d’un 90% de religioses i d’un 10% de laiques. Amb tot, a Barcelona ciutat ja n’hi ha un 25% de laiques. I en ciutats mitjanes com Mollet la proporció és de 80% a 20%”, van apuntar.

El funerari és un sector a l’alça. L’Asfuncat va facturar 189,6 milions d’euros el 2018, 9,3 milions més que el 2017. Dona feina a 1.211 profession­als, concentrat­s, principalm­ent, a Barcelona (947), seguida de Tarragona (148), Girona (78) i Lleida (38). Un 26% dels treballado­rs del sector són dones, una dada que demostra el canvi de tendència iniciat fa una dècada.

Catalunya disposa de 294 tanatoris, dels quals la gestió i inversió de gairebé un 84% es fa a través d’una empresa privada o mixta, i també té 814 sales de vetlla. Més d’un 60% dels serveis prestats el 2018 estaven coberts per una asseguranç­a de mort. El percentatg­e encara és superior –ronda un 70%– a l’àrea metropolit­ana de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain