La Vanguardia (Català-1ª edició)

La DGAIA allotja 60 ‘menes’ en un hotel

L’Ajuntament de Calella admet que l’arribada de menors ha creat alarma social i demana no estigmatit­zar aquest col·lectiu

- FEDE CEDÓ Calella

La falta d’espais que compleixin les condicions necessàrie­s per acollir els menors migrants no acompanyat­s, més coneguts com a menes, ha portat l’administra­ció catalana a buscar sortides per allotjar els nouvinguts de manera provisiona­l. D’hotels a cases de colònies, albergs...

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA) ha enviat 60 menes a un hotel de Calella. I des del 31 de maig, data en què el regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Calella, Ramon Llamazares, indica que van tenir coneixemen­t per part de la DGAIA de l’arribada dels menors, els veïns afirmen que s’han registrat incidents gairebé diàriament .

Els joves s’allotgen en una ala de l’hotel Marisol, on ocupen 20 habitacion­s, d’entre dos i cinc llits, però no fan ús dels serveis habituals. Aquest establimen­t està obert a altres clients i ofereix 85 habitacion­s low cost.

Els residents de la zona relaten “baralles entre els clients de l’hotel i els menors”.

L’entitat responsabl­e de la gestió d’aquest espai és Eduvic, que a Calella impulsa el projecte del centre Nur. Eduvic indica que 41 profession­als (entre psicòlegs, integrador­s i educadors socials i professors) s’encarregue­n de l’acompanyam­ent dels menors.

“És una gran mentida que algú els acompanyi; els joves sempre estan al carrer i sols”, afirmen veïns de la zona. Les mateixes fonts subratllen que un dels joves acollits va fer tocaments a dues noies adolescent­s.

En un altre cas, els monitors van haver de mediar en una baralla provocada presumptam­ent pel robatori d’una cartera a un veí. “Quan la víctima es va adonar que li havien robat, va protestar i gairebé li foten una pallissa”, continua denunciant un veí.

En una altra ocasió, un jove es va autolesion­ar amb un mirall i es van tallar els carrers per l’arribada de dues ambulàncie­s i la policia. Un altre dia els propietari­s d’un bar pròxim també van requerir la presència policial pels enrenous i amenaces dels menors.

La situació delictiva a la zona, segons l’Ajuntament, la provoquen “uns set menors”, del total de 60 que hi ha allotjats, que ja han estat identifica­ts pels Mossos d’Esquadra –cos al qual els veïns critiquen per no atendre a les seves trucades per falta d’agents durant la nit–. En aquest sentit, al govern calellenc no li consta cap denúncia oficial, però sí que han rebut instàncies en què es demanen solucions al problema. De tots aquests incidents que els veïns descriuen com a “diaris i que es prolonguen fins a les tres de la matinada”, l’Ajuntament n’al·lega desconeixe­ment. En la mateixa línia, la DGAIA no va respondre a la petició d’informació.

El Consistori, que presideix Montserrat Candini, va admetre ahir que l’arribada dels joves migrants ha provocat alarma social, mentre que ha lamentat “les informacio­ns que circulen per les xarxes socials estigmatit­zant-los”. Per això es reforça la presència policial a la zona i s’insta a l’actuació dels agents cívics.

L’arribada de menors migrants es manté a l’alça des del 2016, quan es van comptabili­tzar 688 persones davant les 377 de l’any anterior. El 2017, se’n van registrar 1.489 i més de 3.600 el 2018. Actualment, la DGAIA atén més de 4.100 joves que van marxar sols dels seus països, la majoria marroquins.

Els veïns de la zona asseguren que les baralles són freqüents i relaten casos de robatoris a turistes

 ?? FEDE CEDÓ ?? Dos menors migrants surten per la porta lateral de l’hotel Marisol a Calella
FEDE CEDÓ Dos menors migrants surten per la porta lateral de l’hotel Marisol a Calella

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain