La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les acusacions de ‘La Manada’ demanen agressió a la recta final al Suprem

L’Alt Tribunal celebra avui una vista per deliberar sobre els recursos de les parts

- JOKIN LECUMBERRI Bilbao

Gairebé tres anys després dels fets, la decisió final de La Manada és molt a prop. El Tribunal Suprem celebra avui, divendres, la vista per analitzar els recursos contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Navarra, que va ratificar al novembre la polèmica pena de nou anys per abús sexual amb prevalença dictada prèviament per l’Audiència de Navarra. Serà l’última instància que analitzi els fets ocorreguts a Pamplona la matinada del 7 de juliol del 2016 i l’encarregad­a de fixar la sentència definitiva.

Les acusacions incidiran altre cop en el punt vital del cas: els cinc processats, José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Alfonso Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero i Ángel Boza, en llibertat provisiona­l des de fa un any, van exercir un “greu acte de coacció i intimidaci­ó” sobre la víctima, per la qual cosa la tipificaci­ó correcta seria la d’agressió. La Fiscalia, que al judici va recalcar que els cinc membres de La Manada van fer servir la “violència mínima necessària” –perquè “no en van necessitar més”– per introduir la dona al portal i violarla, demanarà que siguin condemnats a 18 anys. “Tenia ella cap altra opció que fer el que deien?”, va preguntar la fiscal, Elena Sarasate, durant el procés.

“No és admissible forçar el dret fins a extrems d’exigir de les víctimes actituds heroiques que inexorable­ment les conduiran a patir mals majors”, subratlla ara, al seu recurs, sobre el tema de la resistènci­a. Al mateix escrit, destacar que els acusats “van anul·lar la voluntat” de la jove a través d’una “intimidaci­ó greu”, envoltant-la en un “habitacle tancat i aïllat” –un petit racó dins d’un portal– i “sense possibilit­at d’escapar”.

L’acusació particular i les populars, exercides per l’Ajuntament de Pamplona i el Govern de Navarra, reclamaran així mateix que es qualifiqui­n els fets com a agressió, una visió emparada per dos dels cinc magistrats del Tribunal Superior navarrès, que van emetre un vot particular sol·licitant una pena de 14 anys per als acusats, un posicionam­ent que obre la porta a una correcció del Suprem.

Hi ha precedents pròxims. A l’abril, aquest tribunal va canviar una sentència de l’òrgan navarrès perquè va tipificar com a agressió i no com a abús la violació a una dona al lavabo d’un bar d’Altsasu en considerar que sí que hi va haver violència. En aquest cas, va elevar la pena de quatre a sis anys.

L’advocat de la jove, Carlos Bacaicoa, apunta a un altre cas semblant al de Pamplona amb optimisme. Al febrer, tres homes, l’anomenada Manada de Collado Villalba, van ser condemnats a 14 i 15 anys de presó per agressió sexual continuada. El tribunal va subratllar un terme clau per explicar

La Fiscalia sosté la petició de 18 anys de presó, el doble dels nou imposats ara

Fonts judicials creuen que el TS donarà a conèixer el veredicte d’aquí pocs dies

la pena: “intimidaci­ó ambiental” sobre la víctima per la presència de diverses persones, una superiorit­at que a més va produir un “reforçamen­t psicològic” dels agressors, que es van emparar entre ells. Així mateix, l’acusació particular reclamarà al Suprem que inclogui a la condemna el delicte pel robatori del mòbil de la víctima, que va quedar incomunica­da, tot i que aquesta vegada la petició només afecta dos dels cinc processats, ja que es basa en els fets provats a la sentència.

Amb la vista d’avui divendres, el procedimen­t de La Manada s’acosta el seu final, que s’augura pròxim. La decisió, fins i tot, podria conèixer-se pocs dies més tard si els magistrats, tres homes i dues dones, decideixen avançar-la, abans de redactar-ne la sentència completa. Fonts pròximes al cas apunten que el dictamen sortirà abans de final de mes. Una altra opció és que el tribunal, com el Superior de Navarra, esperi a comunicar la sentència amb la interlocut­òria íntegra, cosa que segurament l’endarrerir­ia fins a després d’agost, mes inhàbil a la judicatura.

 ?? ANDER GILLENEA / AFP ?? Detall d’un dels cartells de la manifestac­ió a Madrid del 21 de juny del 2018
ANDER GILLENEA / AFP Detall d’un dels cartells de la manifestac­ió a Madrid del 21 de juny del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain