La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sanitat catalana concertada intenta modernitza­r-se en xarxa

- ANA MACPHERSON

La Unió, organitzac­ió d’hospitals i centres sociosanit­aris concertats a Catalunya, va organitzar ahir una jornada en què es va fer balanç dels principals objectius del sector per afrontar una actualitza­ció imprescind­ible en els serveis que presten.

“Ens enfrontem a una autèntica revolució, un canvi de cultura profund que podem qualificar de problema, deixar que arribi i esperar o ser proactius. Hem decidit aquesta última opció i per això hem premiat i impulsat diversos projectes que ja van dirigits a aquest objectiu”, assenyala Roser Fernández, directora general de La Unió.

Aquesta modernitza­ció tecnològic­a, organitzat­iva i laboral s’anirà fent en xarxa. “Compartint experiènci­es i solucions perquè no comptarem amb un pressupost especial per a aquests canvis”, afegeix.

A grans trets, les principals reformes es refereixen a la robotitzac­ió de tasques quirúrgiqu­es als hospitals, però també a l’acompanyam­ent, especialme­nt per atendre persones grans. També es posa èmfasi en la teleassist­ència normalitza­da, i no com a una cosa excepciona­l, i en l’obertura de l’atenció pròpiament sanitària a la prevenció i el benestar per fer-se càrrec del profund canvi que suposa atendre la longevitat. “Els equips hauran de ser molt més transversa­ls, amb facultatiu­s, terapeutes, treballado­rs socials...”, explica Roser Fernández.

L’actualitza­ció de la xarxa de centres inclou una transforma­ció digital absoluta que permeti més precisió, rapidesa i proximitat i, a més, faciliti l’ús de les dades i la intel·ligència artificial en la prevenció de malalties de forma sistemàtic­a: “És possible comptar amb algoritmes que identifiqu­in de forma molt fiable el risc d’ictus o d’infart en la població atesa per, d’aquesta manera, actuar preventiva­ment”, insisteix la directora. “I aplicar el que anomenem medicina personalit­zada permet avui deixar d’utilitzar una quimioterà­pia determinad­a en càncers de mama que no se’n beneficiar­an, identifica­nt-ne aquest grup amb un simple test”.

Un altre dels reptes d’aquesta actualitza­ció en xarxa serà definir laboralmen­t les funcions d’una altra manera, “perquè sigui possible retenir talent reconeixen­t el valor dels profession­als no només per la via jeràrquica”. Els convenis no preveuen avui aquest tipus de canvis. “Hem de parlar de coses que no estan ara als convenis. Per als nous profession­als, per exemple, és fonamental la conciliaci­ó”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain