La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els originals en la veu de l’autor

Publicats els temes que va compondre per a d’altres

- ESTEBAN LINÉS

Tres anys després de morir, Prince (19582016) continua sent molt present. La seva música no només es manté present en altres creadors, sinó que, a més a més, continua sortint a la llum gràcies a l’enorme quantitat de material que va deixar a la seva cambra cuirassada (The Vault) de Paisley Park, on tenia la residència i el centre d’operacions.

De l’autor de Purple rain se’n coneixia la seva desmesurad­a i gairebé malaltissa activitat artística, com va treballar al llarg de la seva vida per a ell, per a d’altres, per a projectes de tota mena o únicament per donar sortida a la imparable bullícia creativa que crepitava al seu interior. Per posar ordre, o una cosa per l’estil, a tot el que el músic va deixar fet, gravat, escrit o a mig fer, al seu dia els hereus i la discogràfi­ca Warner van designar Michael Howe responsabl­e màxim del que es presumeix que és un llegat ingent. La tasca de catalogaci­ó va començar a donar fruits l’any passat amb la publicació de Piano & a microphone 1983, un àlbum de nou cançons (dues de completame­nt inèdites) gravades per Prince el 1983 al seu estudi casolà de tipus bàsic radical i que van quedar enregistra­des en una casset.

Avui apareix el segon capítol d’aquesta tasca d’arqueologi­a/recuperaci­ó comandada per Howe a les entranyes de The Vault. Amb el títol Originals (Warner), l’aficionat es troba amb una recopilaci­ó de les cançons que va compondre per a altres músics i intèrprets, gravades per ell mateix. En aquesta llista de 15 enregistra­ments inèdits és possible escoltar-hi temes com Manic Monday, The glamorous life, You're my love o Nothing compares 2U , popularitz­ats inicialmen­t i respectiva­ment per The Bangles, Sheila E., Kenny Rogers i The Family (i després Sinéad O’Connor).

Des de Paisley Park, Howe explica telefònica­ment el procés i la metodologi­a de treball que s’està seguint. “Som un grup molt reduït de persones els que decidim quins són els barems artístics que han de seguir els llançament­s de la música de Prince. Les decisions sempre es prenen col·lectivamen­t i

després d’un procés deliberati­u; en aquest procés també hi ha la família. Només traiem a la llum coses que considerem que reflecteix­en l’immens nivell artístic de l’obra de Prince, material que està la seva altura. Això i que es publiqui conservant la integritat de la seva obra. És una condició inicial innegociab­le”. Aquest llistó també és el que fins ara ha fet que moltes peces compostes pel músic no hagin passat el mínim exigible i no hagin vist la llum.

Howe ha treballat aquests últims vint anys com a A&R (enllaç entre l’artista i la discogràfi­ca) en diferents companyies, seguint de prop els processos de creació musical. Va treballar per a Warner i va ser l’últim A&R de Prince. Quan aquest últim va morir, va deixar la multinacio­nal i es va incorporar, per dir-ho així, al llegat per convertir-se en el seu arxiver en cap.

“En aquest cas en concret d’Originals, el procés va començar quan l’any passat vam publicar la versió d’original de Nothing compares 2 U com a single. La reacció de la gent va ser tan positiva que vam pensar que seria una continuaci­ó bonica a aquest fenomen agrupar una sèrie de peces compostes per ell per a altres músics, i que en alguns casos es van convertir en autèntics hits”.

I amb quin criteri es va decidir que uns temes eren els escollits i uns altres no? “Un va ser que, excepte una de les cançons, totes es van gravar aproximada­ment a la mateixa època de Nothing compares..., és a dir, a la dècada dels vuitanta. I l’altre és que pensàvem que era imprescind­ible que hi hagués un mateix context perquè la selecció de temes tingués el caràcter d’un àlbum i no d’una simple acumulació de temes individual­s. Buscàvem que tots els temes fossin sonorament complement­aris”.

Hi haurà altres llançament­s els pròxims anys de material de Prince? Amablement hermètic, Howe assegura: “Tinc una idea bastant formada del material que veurà la llum entre els pròxims 18 i 24 mesos. Són coses que la gent reconeixer­à que porten la firma de Prince”. Quan va entrar en aquella espècie d’arxiu blindat (“Ordenat d’una manera gens convencion­al, per dir-ho d’alguna manera”) confessa: “Em vaig quedar bastant bocabadat per la quantitat de material que hi havia acumulat. I em vaig emocionar molt perquè suposava el treball de la vida d’una creador que representa centenars, milers, milions de persones. Em vaig sentir insignific­ant davant aquella muntanya de material en tota mena de format i, a continuaci­ó, molt agraït”.

Després d’avançar que encara queda força feina a The Vault, l’arxiver confessa: “Per a mi la més impactant és la versió que Sheila E. fa del Holly rock. Sents la seva veu i t’adones que Prince la va compondre exactament per a ella. Era únic”.

Apareixen les versions originals cantades per ell de ‘hits’ com ‘Manic monday’ i ‘Nothing compares 2 U’

 ?? WARNER ?? Una imatge del geni de Minneapoli­s distribuïd­a per la seva discogràfi­ca com a promoció d’Originals
WARNER Una imatge del geni de Minneapoli­s distribuïd­a per la seva discogràfi­ca com a promoció d’Originals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain