La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un èxit sense fórmula

La banda madrilenya Taburete triomfa a Espanya amb el seu particular univers sonor

- ALBERT DOMÈNECH

A l’univers Taburete no hi ha res que sembli maquinat o confeccion­at al gust del consumidor, i malgrat tot la banda madrilenya s’ha aconseguit erigir en un dels fenòmens musicals dels últims anys a Espanya i part de Llatinoamè­rica gràcies a una espontaneï­tat sense fórmules que ha crescut al marge de la indústria. La formació liderada per Willy Bárcenas (Madrid, 1989) i Antón Carreño (Madrid, 1995) va aconseguir el seu primer impacte emocional amb el públic gràcies a les xarxes socials, en una etapa embrionàri­a que s’ha allargat quatre anys i en què ja han editat tres discos d’estudi.

L’últim, Madame Ayahuasca, suposa un nou punt d’inflexió per a un grup que ha hagut d’esquivar prejudicis extramusic­als per qüestions familiars que afecten els dos caps visibles de la banda. I és que a hores d’ara a poca gent se li escapa que Guillermo és el fill de l’extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, a la presó per una trama de corrupció vinculada al finançamen­t del partit, i que Antón és net de Gerardo Díaz Ferran, expresiden­t de la CEOE que va estar a la presó per diverses causes judicials. Malgrat uns inicis vinculats a aquest univers més personal, la banda s’ha sabut sobreposar al morbo i la jocositat d’aquelles trames, i ha solidifica­t un projecte que guanya adeptes amb el pas del temps i que ara ha estat apuntalat amb un àlbum heterogeni i un directe més conceptual i treballat.

“Al principi no esperàvem res; simplement ens quèiem bé, tocàvem cançons i punt”, assegura Carreño. La formació va néixer a Barcelona quan Bárcenas, que arribava de Xile, on va estar vivint, va ensenyar unes lletres a Joaquín Gasset, ara ja excomponen­t del grup. “Vam començar sent bastant dolents, i ara considero que hem millorat moltíssim amb un xou compacte i bo que ha estat fruit d’una evolució natural”, apunta Guillermo.

Tot ha passat molt ràpid per a la banda madrilenya. El 2015, després de marxar de vacances i sense creure-s’ho encara ara, van omplir el teatre Barceló de Madrid en només 24 hores malgrat que no tenien disc físic, ja que del treball Tres tequilas (2015, autoeditat) tot just en van fer 500 còpies, però els temes sí que van tenir un impacte en xarxes socials. El boom real va arribar amb el seu segon treball, Dr. Charas, també autoeditat, del qual van fer una reedició un any més tard. Amb el seu últim llançament, Madame Ayahusca, reforçat per la producció de Javi Castiñeira­s i Max Miglin, pensaven més a fer créixer la intensitat de les cançons. “Amb aquest disc estem arribant a un públic més adult; ho veiem als concerts”.

Catalogar el grup musicalmen­t d’un mes a l’Alt Empordà (Catalunya)”, revela Guillermo Bárcenas.

La bona forma del grup queda patent amb concerts com el que avui faran al Poble Espanyol, en què col·laboraran Miki i Cecilio G. El 6 d’agost Taburete també actuarà al Festival de Cap Roig. Potser van néixer sense suport i reposabraç­os, sí. Però el seu particular tamboret ha evoluciona­t en un projecte d’èxit amb suports, malgrat que la tapisseria continuï sent controlada per ells mateixos desafiant, aquí també, les lleis de la indústria.

VENDA D’ENTRADES A entradasde­vanguardia.com

10% DESCOMPTE CLUB VANGUARDIA

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? La formació madrilenya va ser catapultad­a per les xarxes socials
ANA JIMÉNEZ La formació madrilenya va ser catapultad­a per les xarxes socials
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain